Több százan álltak ki a zuglói Teleki Blanka Gimnázium megtámadott igazgatója mellett

oktatás
2016 február 19., 16:01
comments 348

Több száz ember gyűlt össze Zuglóban péntek délután, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a Teleki Blanka Gimánziumot vezető Pukli István igazgatóval. Puklira korábban rászállt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), és azt kérték tőle: számoljon be arról, hogy miért és milyen körülmények között mentek el az iskola diákjai tüntetni Miskolcra, ahol a Herman Ottó Gimnázium tiltakozásához csatlakoztak. 

Olaj volt a tűzre Klinghammer István, volt oktatási államtitkár múlt heti megjegyzése a kockásingű, borostás tanárokról, ami valóságos mozgalmat indított el az iskolákban. 

photo_camera Kép: Botos Tamás. 

Intézményvezetők, tanárok, diákok együttesen elégedetlenek a Klik működésével, ami nem egy helyen már a napi munkavégzést is ellehetetleníti

A tüntetés helyszínéről jelentkező Horváth Bence elmondása szerint Pukli maga nem szólalt fel az eseményen, a színpad túloldaláról követte csak az eseményeket. A pedagógusok nevében Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára - és Közalkalmazotti Tanácsának elnöke - szólalt fel, aki arról beszélt: soha életében nem találkozott még olyan szolidarító akcióval, mint ami ma söpört végig a magyarországi iskolákban országszerte; diákok sokasága állt ki megtámadott tanáraik mellett. 

photo_camera Kép: Botos Tamás. 

Törley azt mondta, visszautasítják a kormány hazudozásait. Az, hogy az ország vezetői ilyen pökhendi módon kommunikálnak a tanárokkal, egy egész szakma önbecsülését próbálja aláásni. A tanárnő felolvasta a Hermann Ottó Gimnáziumot vezető Pilz Olivér levelét, aki azt üzente Puklinak: bármi lesz is a közös küzdelem vége, az erkölcsi győzelmet nem veheti el tőlük senki sem. 

A diákok nevében a Telekibe járó Balog Bence beszélt és mindannyiuk nevében támogatásról biztosította a tanárokat és az igazgatót. Azt is mondta, hogy levelet írtak az Emberi Erőforrások Minisztériumának: hívják meg őket is a közös egyeztetésekre, mert az ő jövőjükről van szó, és ők az elszenvedői a rendszer hibáinak. Egy hetet adtak a minisztériumnak, mielőtt "más eszközök után néznek." 

photo_camera Kép: Botos Tamás

Elhangzott, hogy amely szülő egyetért, csatlakozzon a február 29-i kezdeményezéshez, és ne küldjék iskolába gyereküket. A 15-20 percig tartó esemény végén, a múlt heti pedagógus tüntetés 5 percéhez hasonlatosan, 1 perces néma csenddel fejezték ki együttérzésüket a kiálló intézményvezetők és tanárok felé: 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.