Fokozódik a migrációs nyomás a görög szigeteken

Menekültek érnek partot gumicsónakkal a görög Leszbosz szigetén. Thomas Campean / Anadolu Agency

Egyre több menekült és bevándorló jön Görögország felé a török partokról. Az elmúlt napokban, keddtől péntekig több, mint 11 ezer ember érkezett az Égei-tenger keleti felén fekvő szigetekre. 

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint hirtelen növekedtek a számok: csak csütörtökön és pénteken 4600-4800 menekült érkezett a görög szigetekre, ami kétszerese az év eleje óta napi átlagban számolt 1740-nek. Ebben a hónapban eddig összesen 27 555 migráns érkezett Görögországba ezen a tengeri útvonalon, ami tízszerese a tavaly ugyanekkor mért számnak. 

A görög lapok arról spekulálnak, hogy hirtelen tapasztalt megugrás valószínűleg összefügg azzal, hogy március elején nagy uniós csúcsra kerül sor Törökország részvételével az EU-török akcióterv kidolgozása miatt. A média azt sejteti, az embercsempészek nem véletlenül nyitották meg ezt az útvonalat, és hogy ezek a fejlemények jól jönnek a török kormánynak, amely Brüsszeltől 3 milliárd eurót szeretne kapni a szíriai menekültkrízis csillapítására.  

(MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;