A szabad éjszakai alkoholfogyasztásért tüntettek sok ezren Sydneyben

Az ausztrál város fiataljai attól félnek, hogy a városban teljesen odalehet az éjszakai élet, ha tényleg érvényt szereznek az új törvényeknek. 

Nemrég ugyanis olyan szabályozást fogadtak el, ami szerint a belvárosban lévő szórakozóhelyekről haza kell küldeni az embereket éjjel fél kettőkor, a kocsmák az utolsó italt háromkor adhatják ki, elvitelre pedig már este tíztől nem lehet alkoholt venni. 

Vasárnap több ezren tiltakoztak a törvény ellen, a felvonulók szerint mindez tönkretenné a város sokszínűségét és élénkségét.

A szabályozásra azért volt szükség a megalkotói szerint, mert az utóbbi időben elharapózódott az erőszak az éjszakában, a részeges dulakodásokból kinőtt késelések több halálos áldozatot is követeltek. 

Ezért aztán a rendőrség az egészségügyi szervezetekkel együttműködve ezt a megoldást találta ki: mind a mentősök, mind a rendőrök szerint már kezelhetetlen volt a helyzet éjszakánként a városban. 

A változás rövid ideje van életben, de a hatóságok szerint már érezhető a hatása, a kórházakban harmadával esett a kapcsolódó esetek száma. Haláleset pedig nem történt. (Guardian)