Ferenc pápa kikelt a halálbüntetés ellen

A pápa vasárnapi beszédében azt kérte, hogy világszerte hagyjanak fel a kivégzésekkel. Mint mondta, a ne ölj parancsolata egyetemes és abszolút, bűnösre és ártatlanra is érvényes. 

Egyben azt kérte a világ katolikus politikusaitól, hogy mutassanak bátorságot, és az idei szent év során rendeljenek el kivégzési moratóriumot. 

A katolikus egyházban sem volt mindig ennyire egyértelmű a halálbüntetés tiltása, egyes, szélsőséges esetekben elfogadták korábban az alkalmazását. Ez csak II. János Pál pápa irányítása alatt változott meg. 

Ferenc pápa szerint világszerte nő a halálbüntetést ellenzők tábora, még azok között is, akik amúgy a társadalom megvédésében érdekeltek. Mert egyre többen hisznek abban a modern eszmében, hogy hatásosan vissza lehet szorítani a bűncselekményeket anélkül is, hogy tagadnánk a lehetőséget a bűnelkövetőktől, hogy új útra lépjenek. 

Rómában hétfőn indul nagyszabású konferencia a halálbüntetésről, ez elé címezte Szent Péter téri üzenetét a pápa, aki beszédében egyben jobb börtönkörülményeket is sürgetett a világban. 

A pápa korábban élesen kritizálta a tényleges életfogytiglan intézményét is, rejtett halálbüntetésnek nevezve azt. (Reuters)