Ingyenes robotügyvédet programozott egy 19 éves fiatal, hogy könnyebb legyen fellebbezni a parkolóbírságok ellen

TECH
2016 február 21., 19:23
comments 76

Parkolóbírságok ellen fellebbezni nem csak idegesítő, de drága dolog is. Angliában például az ilyesmi nehezen megy ügyvéd nélkül, de ügyvédet fogadni viszont drágább, mint befizetni a bírságot. 

Ennek a csapdahelyzetnek vetne véget egy brit programozó, a 19 éves Joshua Browder, aki írt egy algoritmust, ami ingyen fellebbez helyettünk, ha jogtalan bírságolást gyanítunk. 

Az alkalmazás 2015-ben indult el, és eddig hárommillió dollárnyi bírságot fellebbezett meg sikeresen. 

A bot felületére belépve egy csomó kérdést kell kitöltenünk, olyan dolgokról, mint hogy mi vezettük-e az autót, jól láthatóak voltak-e a parkolót jelző jelek és így tovább. Mindebből az algoritmus elkészíti a fellebbező levelet, amit aztán emailben el is küld a bíróságnak. 

photo_camera AFP / PHILIPPE HUGUEN

Browder a Stanford University elsőéves hallgatója, elmondása szerint a program még beta verzióban fut csak, tervei szerint idén tavasztól lesz majd teljesen kész. 

A bot ezen kívül még kisebb biztosítási jogvitákban tud segíteni. Természetesen csak az egyszerűbb ügyekben, amikor nem kell komolyabb érvelést bevetni. Ilyen például egy repülő késése utáni kártérítés követelése. De még ezeknek az ellátásával is komoly pénzeket tud spórolni az emberek számára. 

A robot emellett folyamatosan tanul is az elvállalt ügyekből, az algoritmus analizálja a folyamatosan érkező adatokat és ezekből új megoldásokat sajátít el. 

A fiatal brit diák most a robot amerikai verzióján dolgozik, elsőnek New York törvényeire alkalmazott verziót fejleszti le. 

Arra ő sem számít, hogy a szűk közeljövőben robotok fognak majd érvelni a legfelső bíróság előtt, ugyanakkor az egyszerű ügyeket átvehetik az emberi ügyvédektől. 

Ugyanakkor az amerikai ügyészség szerint lesznek még itt bökkenők. Amíg csak pár kattintással megfogalmazható fellebbezésekről van szó, addig valószínűleg nincs probléma, de amikor a robot személyes kérdéseket kezd el feltenni, hogy abból állítsa össze az ügyet, akkor olyan joggyakorlási terepre téved, amit az amerikai szabályok értelmében csak ember tehet meg. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.