Viszlát, Jeb Bush!

külföld
2016 február 21., 06:00
comments 76

A dél-karolinai előválasztás legnagyobb nyertesei a közvélemény-kutatók voltak.

Előzetesemben azt írtam a felméréseik alapján, hogy Trump 35, Cruz és Rubió 20 százalék, Bush és Kasich 10 százalék alatti eredményre számíthat. 

Megint győzött. Fotó: Spencer Platt/Getty Images
photo_camera Megint győzött. Fotó: Spencer Platt/Getty Images

A végeredmény:

  1. Trump 32,5%;
  2. Rubio 22,5%;
  3. Cruz 22,3%;
  4. Bush 7,8%;
  5. Kasich 7,6%;
  6. és a valamiért még mindig versenyben levő Ben Carson 7,2%;

lett. Előzetesen azt írtam, hogy ha Bush tíz százalék alatt végezne, akkor nem lenne értelme tovább harcolnia. A karolinai eredmények láttán

Jeb Bush fel is adta kampányát, kiszállt a jelöltségért folyó versenyből,

ami nagyon jó hír Trump riválisainak, közülük is leginkább Marco Rubiónak, aki így megszerezheti Bush erőforrásait - anyagi és politikai támogatóit is. Márpedig az, hogy Trump megintcsak 30 százalék körüli eredménnyel végzett, arra enged következtetni, hogy ahogy kevesebb szereplőssé válik a republikánus verseny, úgy lesz egyre szorosabb, és lesz egyre több esélye valaki másnak, mint Trump, a jelöltség megszerzésére.

De ez még csak hipotézis. A tény az az, hogy Trump meglepő iowai veresége után New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is nyerni tudott, amióta pedig ebben a két államban előválasztást tartanak, olyan még nem volt, hogy a elült, aki mindkettőt megnyerte, ne nyerte volna el az elnökjelöltséget is. Eleve, a dél-karolinai nyertesek közül csak a 2012-ben győztes Newt Gingrichből nem lett végül elnökjelölt.

Arról nem is beszélve, hogy Trump támogatottsága egyenletes volt az egész államban, ahol mind a hét kongresszusi választókerületben nyerni tudott, így a helyi szabályok szerint az állam összes jelölőgyűlési küldöttjét, mind az ötvenet megszerezte. 

Eközben Nevadában Hillary Clinton nyert

Ethan Miller/Getty Images
photo_camera Ethan Miller/Getty Images

A nap másik előválasztási harcában Hillary Clinton megszerezte a kötelező győzelmet, de ez a legtöbb, amit ez alapján a győzelme alapján állíthat.

Nevadában minden előzetes okoskodás szerint győznie kellett,

mert ebben az államban már nem kedvezett a választók demográfiai összetétele Bernie Sandersnek, eredményeit nem lehetett a fehér és liberális választók aránytalan túlsúlyára fogni.

Ehhez képest lett viszonylag szoros a meccs, a csaknem végleges eredmények alapján

Clinton 5,5 ponttal, 52,7:47,2 arányban nyert csak.

Csak, mondom, mert ahogy előzetesen írtam, egy 3-7 százalékpont közti győzelem valójában azt jelenti, hogy

országosan tényleg kiegyenlítődhetett Clinton és Sanders támogatottsága,

vagyis most már tényleg szoros a verseny a két jelölt között. Most nagyon sok múlhat azon, hogy az amerikai sajtó és a beszélő fejek hogy értékelik majd az eredményt, hogy az eredmények kommunikációjában melyik narratíva lesz a hangosabb, Clinton győzelme, vagy az eredmény szorossága. Biztossá csak az vált, hogy

hosszú lesz az út a demokrata elnökjelöltségig,

bár Clinton a jövő héten, Dél-Karolinában nagyot léphet előre. Vagy, ha úgy tetszik, nagyot is bukhat, mert Dél-Karolinában a józan paraszti ész alapján nagyon simán kéne nyernie, ebből a pozicióból pedig könnyű bukni.

(Címlapképünkön Jeb Bush éppen feladja. Fotó: Mark Makela / Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.