1000 amerikai katona érkezhet jövőre Romániába

háború
2016 február 22., 17:01
comments 79

Kb. ezer amerikai katona érkezhet Romániába 2017-ben, miután Washington úgy döntött, növeli kelet-európai jelenlétét a térségben levő szövetségeseinek védelmére – mondta Mihnea Motoc román védelmi miniszter.

A tárcavezető az Europa FM román kereskedelmi rádiónak elmondta, Washington a NATO keleti és északi határa védelmének biztosítására összesen 3 zászlóaljnyi katonát küld Európába a már ott tartózkodó csapatok mellett.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, Románia esetében ez kb. 1000 katonát jelent.

A miniszter elmondta, Románia további 12 használt F-16-os harci repülőgépet akar vásárolni, miután Portugáliával 2013-ban megállapodást írt alá szintén 12, használt F-16-os gép beszerzéséről. Motoc szerint egyelőre ajánlatot kértek az USA-tól és másik 5 európai szövetséges országtól.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter február elején jelentette be, hogy az orosz fenyegetés miatt a Pentagon négyszeresére, 3,4 milliárd dollárra növeli európai egységeire és a kiképzésre szánt költségvetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.