400 ezer dolláros éves fizetéssel keresnek háziorvost az új-zélandi vidékre, de így sem találnak senkit

külföld
2016 február 23., 16:08
comments 68

Alan Kenny a 13,600 lakosú Tokora városában North Island szigetén vezet egy háziorvosi praxist, de egyszerűen nem bírja a terhelést, évek óta nem volt ideje nyaralni sem. Nagyon szeretne maga mellé még valakit, de hiába adott fel hirdetést, két éve nem jár sikerrel.

Pedig álomfizetés, évi 400 ezer dollár, azaz több mint 110 millió forint járna a praxisért. 

És mellé évi három hónap szabadság, nincs éjszakai műszak és további előnyök. De ennek ellenére nem talált jelentkezőt az elmúlt négy hónapban sem, amióta megemelte a fizetési ígéretet is. A brit orvos nem érti, mint mondja, imádja a munkáját és maradni is szeretne, de egyszerűen a fejét veri a falba, annyira akar orvosokat vonzani oda. 

Az országban amúgy is jelentősen megnőtt a háziorvosok iránti igény, már most is sok a külföldi, aki emiatt érkezik az országba. És bár máshol is jók a fizetések, a vidéki településeken rendre 2-3 év alatt tudják betölteni az üres helyeket. 

Az ország egészségügye nagyban függ a külföldről érkező, frissen egyetemet végzett orvosokon, de ők jellemzően csak pár évet maradnak, ez pedig nem oldja meg a problémát. 

Az orvosi szervezetek szerint a vidéki élet viszontagságai ijesztik el a jelentkezőket: a világtól való elzártság, a nem megfelelő iskoláztatási lehetőségek, a gyenge internetes lefedettség és a kevés társas program lehetősége. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.