A bátaszéki molyhos tölgy vezet az év fája versenyen

természet
2016 február 23., 16:33
comments 30

Jelentősen, mintegy 46 ezer szavazattal vezet a bátaszéki molyhos tölgy az Év fája versenyben, amire még február 29-ig várják a szavazatokat.

A február 1-én kezdődött megmérettetésre ugyan még egy hétig lehet szavazni, keddtől azonban a szavazás állása titkos és végeredmény az április 20-i brüsszeli díjátadón derül ki. 

Az Év európai fája címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák.

Jelenleg a bátaszéki molyhos tölgyet Csehország fája követi, amelynek a titkosítás előtt 32 ezer szavazata volt, a harmadik helyen pedig Spanyolország állt csaknem 18 ezer 500 vokssal.

Fotó: pecsiegyhazmegye.hu
photo_camera Fotó: pecsiegyhazmegye.hu

A győztes fa egy állapotfelmérést és kezelést kap, amely magában foglalja a fa környezetének rendbetételét is, amennyiben arra szükség van. Lehetőség van online adományozásra is, az összegyűlt összeget ugyancsak a győztes fa kapja meg.
A díjátadó ünnepséget április 20-án Brüsszelben rendezik meg.

Az Év európai fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró verseny folytatásaként született. A versengésben nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.

A szavazni a verseny honlapján lehet. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.