Balhé van a Nemzeti Választási Irodánál

POLITIKA
2016 február 23., 07:05

Az MSZP ezredszerre is be akarja adni a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdmeményzését a Nemzeti Választási Irodánál, a Kúria ugyanis ma utasítja el várhatóan az előző beadványt, az NVI pedig az első, a tárgyban beadott beadvánnyal fog foglalkozni.

A vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdés benyújtására várakozók csoportja Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án
photo_camera MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Korábban többször is próbálkozott a párt a kérdés beadásával, de trükkösebbnél trükkösebb módszerekkel akadályozták meg, hogy le tudják adni a kérdést: többször is úgy ítélte meg a választási iroda, hogy a válogatott kamukérdéseket feltevő kamukérdezők előbb léptek be az épületbe, vagy előbb adták le a kérdést, mint az erre erőteljesen készülő MSZP.

Dulakodás van

Csakhogy kedd reggel valakik elállták a bejáratot az NVI Alkotmány utcai épületében, és dulakodás kezdődött. Állítólag egy fotóst is inzultáltak.

"15-20 kigyúrt bőrfejű özönlötte el az épületet"

– mondta a helyszínről Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a Klubrádiónak.

photo_camera

Közben a helyszínre érkezett Szily László tudósítónk, tolmácsolom beszámolóját.

photo_camera

Senki nem érti, mi történik a választási irodánál

Néhány kopasz, az MSZP-s Nyakó István és több tucat újságíró fogadta tudósítónkat az NVI kapualjában.

A helyzetet a hajnal óta itt lévő stábok sem értik egyelőre: az MSZP-s Nyakó István ugyanis nagy termetű kopaszok közelében, de a népszavazási kérdések beérkezését rögzítő blokkolószerkezet mellett nyilatkozott a sajtónak, majd eltávolódott a készüléktől. Ez azért érdekes, mert ez az a szerkezet, amit megnyomva igazolni lehet majd, hogy a kinek a népszavazási kérdése érkezett meg elsőként.

Nyakó konkurrenciája egy néni, aki szintén itt van a kapualjban. Állítólag őt védik a nagy termetű kopaszok.

A magyar népszavazás abszurd ügyrendje szerint amint a Nemzeti Választási Iroda honlapján megjelenik, hogy Kúria elutasítja az előző népszavazási kezdeményezést, azt követően bárki nyomja meg a gombot – pontosabban rakja be a papírt a megfelelő nyílásba, majd nyomja rá a dátumbélyegzőt –, annak a kérdését fogják elfogadni. Ezért vár mindenki egy néhány négyzetméteres kapualjban.

És ezért nem érti senki, hogy Nyakó miért távolodott el a gombtól. Állítólag van olyan szabály, hogy nem lehet kezünkkel a készülék fölött várakozni, mint egy tévés játékban. Úgy tűnik, Nyakónak akkor van esélye, ha a weblap frissítésének időpontjában elég nagyot tud vetődni.

Az MSZP videója:

UPDATE 8:49.

Ha lehetséges, a szituáció még abszurdabb, jelenti Szily. A kapualjban Nyakó már kedélyesen beszélget a kopaszokkal, illetve a közöttük gyakorlatilag eltűnő is nénivel, és egyáltalán nem úgy tűnik, mint aki a Készülék felé helyezkedne.

A legutóbbi hasonló esetben a Kúria délelőtt tíz körül döntött, de nincs semmi biztosíték, hogy nem húzzák el akár délután négyig. Ebben az esetben a felek addig lesznek kénytelenek itt szobrozni a kapualjban, amíg kell. A jelenlévő újságírók közül többen Fradi-ultrákat vélnek felfedezni a kopaszok között, de erre nincs semmi bizonyíték. Tudósítónk azt az észrevételt tette, hogy a legnagyobb termetű, legfélelmetesebb koponyájú kopasznak Lonsdale helyett Burberry kabátja van.

UPDATE 9:15

Újabb fantasztikus esemény történt az imént, jelenti tudósítónk: a kapuajban a főbejárat felől megjelent az MSZP alnöke, Gőgös Zoltán. Először is elmondta, hogy ő a földeladásokkal kapcsolatos népszavazás ügyében van itt, nem a vasárnapi boltbezárás miatt. Az összegyűlt újságíróknak azt mondta, hogy az ott álló kopaszokról sem tudni, hogy a vasárnapi boltbezárás miatt vannak ott, hogy vagy valami egészen más okból. Ezzel fogta magát, odafordult a legnagyobb kopaszhoz, és megkérdezte tőle, mi járatban vannak. Mire a verőemberek nem válaszoltak, majd amikor megkérdezte, akarják-e hogy nyitva legyenek a boltok vasárnap, azt az egy szót választák neki:

diétázunk.

Amikor megkérdezték Gőgöst, hogy viccnek tartja-e, ami épp történik, azt válaszolta, hogy nem vicc, hanem

egy szerencsétlen diktatúra utolsó kapálózása.

Gőgös ezzel együtt a legépkézlábabb MSZP-s a helyszínen Szily tudósítónk szerint.

A néni:

photo_camera MTI Fotó: Balogh Zoltán

UPDATE 9:40

Folytatódott a már megszokottá váló rituálé: egy újabb tévéstáb interjúvolta meg Nyakó Istánt, aki összefoglalta az eddig történteket. Fontos, hogy dulakodásról már egyáltalán nem esett szó. A politikus azt mesélte, hogy reggel 6 óra tájában érkeztek az MSZP népszavazási kérdésével. A kopaszok ekkor már itt voltak, de a néni még nem. Nyakó ezután beállt a sorba, és vár arra, hogy leadhassa a kérdését. A kopaszokról ő sem, és más sem tudja, hogy valójában a nénit védik, vagy saját kérdést akarnak leadni.

A bizonytalanságot növeli, hogy mindegyik kopasz kezében dosszié van.

Tehát bárki jelenlévő potenciálisan népszavazásikérdés-leadó lehet. Bár idebentről nem látom, de kívül állítólag rendőrök vannak, és állítólag Gőgös képviselő hívta ki őket.

UPDATE 10:00

A kapuban megjelent Jackli Tamás, az NVI titkárságvezetője, és udvariasan megkérte a blokkolószerkezet közelében bandázó kopaszokat, hogy ha éles helyzet lesz, és bármelyik jelenlévő meg szeretné közelíteni a Készüléket, akkor abban semmiképpen sem akadályozzák meg.

"Így csináltuk idáig is",

bólogatnak a kopaszok.

UPDATE 10:35

A kopaszok egyike az épület előtt azt mondta a 444 videósainak, hogy ők népszavazási kérdést leadni jöttek. Ez azért érdekes fejlemény, mert a kopaszok eddig következetesen megtagadták a választ arra, hogy mit keresnek itt. Emiatt nem lehetett tudni, hogy a nénit védik, a nénit akarják előre juttatni, saját magukat akarnak leadni kérdést, vagy egyszerűen csak félelmet akarnak kelteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.