Balhé van a Nemzeti Választási Irodánál

POLITIKA
2016 február 23., 07:05

Az MSZP ezredszerre is be akarja adni a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdmeményzését a Nemzeti Választási Irodánál, a Kúria ugyanis ma utasítja el várhatóan az előző beadványt, az NVI pedig az első, a tárgyban beadott beadvánnyal fog foglalkozni.

A vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdés benyújtására várakozók csoportja Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án
photo_camera MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Korábban többször is próbálkozott a párt a kérdés beadásával, de trükkösebbnél trükkösebb módszerekkel akadályozták meg, hogy le tudják adni a kérdést: többször is úgy ítélte meg a választási iroda, hogy a válogatott kamukérdéseket feltevő kamukérdezők előbb léptek be az épületbe, vagy előbb adták le a kérdést, mint az erre erőteljesen készülő MSZP.

Dulakodás van

Csakhogy kedd reggel valakik elállták a bejáratot az NVI Alkotmány utcai épületében, és dulakodás kezdődött. Állítólag egy fotóst is inzultáltak.

"15-20 kigyúrt bőrfejű özönlötte el az épületet"

– mondta a helyszínről Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a Klubrádiónak.

photo_camera

Közben a helyszínre érkezett Szily László tudósítónk, tolmácsolom beszámolóját.

photo_camera

Senki nem érti, mi történik a választási irodánál

Néhány kopasz, az MSZP-s Nyakó István és több tucat újságíró fogadta tudósítónkat az NVI kapualjában.

A helyzetet a hajnal óta itt lévő stábok sem értik egyelőre: az MSZP-s Nyakó István ugyanis nagy termetű kopaszok közelében, de a népszavazási kérdések beérkezését rögzítő blokkolószerkezet mellett nyilatkozott a sajtónak, majd eltávolódott a készüléktől. Ez azért érdekes, mert ez az a szerkezet, amit megnyomva igazolni lehet majd, hogy a kinek a népszavazási kérdése érkezett meg elsőként.

Nyakó konkurrenciája egy néni, aki szintén itt van a kapualjban. Állítólag őt védik a nagy termetű kopaszok.

A magyar népszavazás abszurd ügyrendje szerint amint a Nemzeti Választási Iroda honlapján megjelenik, hogy Kúria elutasítja az előző népszavazási kezdeményezést, azt követően bárki nyomja meg a gombot – pontosabban rakja be a papírt a megfelelő nyílásba, majd nyomja rá a dátumbélyegzőt –, annak a kérdését fogják elfogadni. Ezért vár mindenki egy néhány négyzetméteres kapualjban.

És ezért nem érti senki, hogy Nyakó miért távolodott el a gombtól. Állítólag van olyan szabály, hogy nem lehet kezünkkel a készülék fölött várakozni, mint egy tévés játékban. Úgy tűnik, Nyakónak akkor van esélye, ha a weblap frissítésének időpontjában elég nagyot tud vetődni.

Az MSZP videója:

UPDATE 8:49.

Ha lehetséges, a szituáció még abszurdabb, jelenti Szily. A kapualjban Nyakó már kedélyesen beszélget a kopaszokkal, illetve a közöttük gyakorlatilag eltűnő is nénivel, és egyáltalán nem úgy tűnik, mint aki a Készülék felé helyezkedne.

A legutóbbi hasonló esetben a Kúria délelőtt tíz körül döntött, de nincs semmi biztosíték, hogy nem húzzák el akár délután négyig. Ebben az esetben a felek addig lesznek kénytelenek itt szobrozni a kapualjban, amíg kell. A jelenlévő újságírók közül többen Fradi-ultrákat vélnek felfedezni a kopaszok között, de erre nincs semmi bizonyíték. Tudósítónk azt az észrevételt tette, hogy a legnagyobb termetű, legfélelmetesebb koponyájú kopasznak Lonsdale helyett Burberry kabátja van.

UPDATE 9:15

Újabb fantasztikus esemény történt az imént, jelenti tudósítónk: a kapuajban a főbejárat felől megjelent az MSZP alnöke, Gőgös Zoltán. Először is elmondta, hogy ő a földeladásokkal kapcsolatos népszavazás ügyében van itt, nem a vasárnapi boltbezárás miatt. Az összegyűlt újságíróknak azt mondta, hogy az ott álló kopaszokról sem tudni, hogy a vasárnapi boltbezárás miatt vannak ott, hogy vagy valami egészen más okból. Ezzel fogta magát, odafordult a legnagyobb kopaszhoz, és megkérdezte tőle, mi járatban vannak. Mire a verőemberek nem válaszoltak, majd amikor megkérdezte, akarják-e hogy nyitva legyenek a boltok vasárnap, azt az egy szót választák neki:

diétázunk.

Amikor megkérdezték Gőgöst, hogy viccnek tartja-e, ami épp történik, azt válaszolta, hogy nem vicc, hanem

egy szerencsétlen diktatúra utolsó kapálózása.

Gőgös ezzel együtt a legépkézlábabb MSZP-s a helyszínen Szily tudósítónk szerint.

A néni:

photo_camera MTI Fotó: Balogh Zoltán

UPDATE 9:40

Folytatódott a már megszokottá váló rituálé: egy újabb tévéstáb interjúvolta meg Nyakó Istánt, aki összefoglalta az eddig történteket. Fontos, hogy dulakodásról már egyáltalán nem esett szó. A politikus azt mesélte, hogy reggel 6 óra tájában érkeztek az MSZP népszavazási kérdésével. A kopaszok ekkor már itt voltak, de a néni még nem. Nyakó ezután beállt a sorba, és vár arra, hogy leadhassa a kérdését. A kopaszokról ő sem, és más sem tudja, hogy valójában a nénit védik, vagy saját kérdést akarnak leadni.

A bizonytalanságot növeli, hogy mindegyik kopasz kezében dosszié van.

Tehát bárki jelenlévő potenciálisan népszavazásikérdés-leadó lehet. Bár idebentről nem látom, de kívül állítólag rendőrök vannak, és állítólag Gőgös képviselő hívta ki őket.

UPDATE 10:00

A kapuban megjelent Jackli Tamás, az NVI titkárságvezetője, és udvariasan megkérte a blokkolószerkezet közelében bandázó kopaszokat, hogy ha éles helyzet lesz, és bármelyik jelenlévő meg szeretné közelíteni a Készüléket, akkor abban semmiképpen sem akadályozzák meg.

"Így csináltuk idáig is",

bólogatnak a kopaszok.

UPDATE 10:35

A kopaszok egyike az épület előtt azt mondta a 444 videósainak, hogy ők népszavazási kérdést leadni jöttek. Ez azért érdekes fejlemény, mert a kopaszok eddig következetesen megtagadták a választ arra, hogy mit keresnek itt. Emiatt nem lehetett tudni, hogy a nénit védik, a nénit akarják előre juttatni, saját magukat akarnak leadni kérdést, vagy egyszerűen csak félelmet akarnak kelteni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.