72 millió dollárt kell fizetnie a Johnson & Johnsonnak rákkeltőnek tekintett hintőpora miatt

Tbg
egészség
2016 február 24., 06:48
comments 62

Nagyon sok millió dollárt, egészen pontosan 72-t (20 milliárd forintot) kell fizetnie az amerikai higiéniai és szépészeti cikkeket gyártó Johnson & Johnsonnak, döntött egy missouri esküdtszék egy polgári peres eljárásban.

A cég valószínűleg fellebbez, nem is nagyon tehetne mást: ha ebből az ügyből precedens lesz, ezrek várnak arra, hogy bepereljék a New Jersey-i székhelyű multinacionális vállalatot.

Ebben a perben is vagy hatvan kereset szerepelt, de csak egyben született ítélet első fokon: egy férfi azért perelt, mert édesanyja egy éve petefészekrákban halt meg, és egyébként évtizedeken át használta a cég hintőporát intim testrészein.

Az esküdtszék végül két tényező miatt adott igazat a férfinak: egyfelől a Johnson's 2012-ben társadalmi nyomásra kivont számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőket, ezzel tulajdonképpen elismerve, hogy ezek károsak lehetnek az egészségre.

A felperes továbbá megszerzett egy 1997-ből származó céges memót, amelyben az állt, egyértelmű összefüggés van a petefészekrák és a hintőpor alapanyagául szolgáló zsírkő között.

A zsírkő valóban tartalmazhat azbesztet, bár 1973 óta előírás az USA-ban, hogy csak azbesztmentes zsírkövet lehet forgalomba hozni.

Az AP által megkérdezett jogász szerint a fellebbezési eljárás során viszont a cégnek fognak igazat adni: tudományos kísérletek ugyanis nem támasztották alá kétséget kizáró módon, hogy a zsírkő valóban rákkeltő hatású lenne azbeszt nélkül is. 

A tárgyban több kutatás is készült, ám egyelőre egyik sem igazolta egyértelműen egyik fél igazát. (Guardian/ScienceAlert)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.