180 kenyai katonát ölt meg az al-Shabaab Szomáliában

külföld
2016 február 25., 15:25
comments 29

Hassan Sheikh Mohamud, Szomália elnöke csak most jelentette be, hogy múlt hónapban 180 kenyai katona halhatott meg, mikor az al-Shabaab iszlamista milícia Dél-Szomáliában megtámadta az el-Ade katonai bázist. A kenyai hadsereg szerint ez a szám nem felel meg a valóságnak, ugyanakkor a valós adatokról ők sem mertek nyolatkozni. Ezzel szemben az iszlamisták azt állítják, hogy csak 100 kenyait öltek meg.

Ha beigazolódna, hogy a terroristák valóban 180 emberrel végeztek, akkor ez lenne az al-Shabaab eddigi legvéresebb akciója. Tavaly áprilisban Kenyában 148 embert öltek meg a kenyai Garissa Egyetemen.

Sheikh Mohamud elmondta, hogy ezeket a katonákat azért küldték hozzájuk, hogy békét teremtsenek az országban. A szomáliai elnök bejelentése után többen azzal vádolták, hogy jobban aggódik a kenyai békefenntartók életéért, mint a saját polgáraiért.

Az el-Ade bázis megtámadása nagyon kínos a kenyai kormány számára. Attól tartanak, hogy ha elismerik az áldozatok számát, akkor a kenyaiak erősen vitatni kezdenék, hogy valóban szükségük van-e a szomáliai misszióra.

Arról viszont nincs vita, hogy ez volt a legsúlyosabb támadás, ami a kenyai katonákat érte, mióta 2011-ben Szomáliába érkeztek. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.