A török alkotmánybíróság döntése szabadlábra helyezett két újságírót

külföld
2016 február 25., 19:12
comments 18

Megsértették a hatóságok két, súlyos vádakkal letartóztatott török újságíró jogait, ezért szabadlábra kell bocsátani őket, döntött a török alkotmánybíróság csütörtökön. 

Mindkét szerző a kormánnyal kritikus Cumhuriyet című napilap munkatársa: Can Dündar az újság főszerkesztője, Erdem Gül, a lap fővárosi tudósítója. A november óta vizsgálati fogságban lévő újságírókra az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte, többek közt a 

kormány megdöntésével és kémkedéssel gyanúsították őket. 

A bebörtönzés azután történt, hogy az újság még tavaly májusban arról cikkezett, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. Erdogan elnök szerint a lap aláássa országa nemzetközi tekintélyét, bár elismerte, hogy a Cumhuriyet által publikált videókon a török titkosszolgálathoz tartoztak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.