Eldőlt: lebontják a Calais melletti dzsungelt

Jóváhagyta az illetékes bíróság a calais-i menekülttábor déli részének lerombolását. A munkákat szerdán kezdték volna meg, de lille-i közigazgatási bírósághoz keresetet nyújtottak be, ami miatt fel kellett függeszteni a bontást. A hatóságok három hét alatt bontanák le az illegálisan épült tábort, és a kiürítésnél nem kívánnak erőszakot alkalmazni. 

Antonio Masiello/NurPhoto

Manuel Valls miniszterelnök szerint humánus megoldást kell találni az ottélők elhelyezésére. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a bírósági döntés megerősíti a calais-i migránshelyzet rendezését. Ígérete szerint minden meglévő szálláshelyet fel fognak használni a hatóságok a korábban a Dzsungelben élők elhelyezésére. 

AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

Jelenleg 800-1000 főre becsülik a tábor déli részén élők számát a hatóságok, a segélyszervezetek szerint viszont akár 3000 is lehet ez a szám. A Dzungelnek hívott illegális tábor 2015 tavaszán alakult ki, mikor Calais polgármestere a felszámoltatta a városon belüli táborokat, és az Angliába vágyó menekültek egy volt szeméttelepre költöztek. (MTI/BBC)