Ha szexistával randizol, te is azzá válsz

szerelem
2016 február 25., 19:08

„Te mit gondolsz a feminizmusról? Nem, nem a pasid véleményét kérdeztük. Te mint gondolsz?”

Egy friss kutatás szerint szexista férfiakkal járó nők gyakrabban vallanak nőellenes, nőket lekicsinylő nézeteket, és gyakrabban nyilatkoznak maguk is úgy, hogy nemek közötti egyenlőség értelmetlen.

A nők szexizmusa minket korántsem meglepő módon összefügg azzal, hogy férfi partnerük vajon mennyire tekinti magával egyenrangúnak a párját, vagy úgy általában a nőket.

Egy frissen publikált amerikai kutatás szerint minél régebb óta élt valaki kapcsolatban szexista férfival, annál inkább maga is azonosulhat annak szexista nézeteivel.

Az is kiderült a Mic által bemutatott kutatási eredményekből, hogy a jóindulatúan szexista férfival való kapcsolat rombolja a nők önbecsülését, és csökkentheti a sikeresség iránti vágyukat.

Ma is sok az efféle magát lovagiasnak, vagy konzervatívnak tartó férfi, aki örömmel fizet a randin, és tartja el a családot, ha ezért cserébe a teremtés koronájának, családfőnek érezheti magát. Ők azok a régi vágású úriemberek, akik szerint a nők anyaságra, és nem a férfiakkal való versengésre születtek, továbbá védelemre és támogatásra szorulnak, ismerősen hangzik, ugye.

Sokaknak fel sem tűnik, hogy ezek a sokszor kedves és előzékeny, a nők másságára való vélekedésekkel bármilyen probléma lenne. De van.

A jóindulatú szexizmus központi szerepet játszik a nemek közötti egyenlőtlenség fenntartásában.

Így történhet meg a kutatók szerint, hogy kimondott vagy kimondatlan elvárásoknak eleget téve számos nő is nagy hévvel kardoskodik amellett, hogy a nők (ahogyan ők maguk is, vagy épp ellenkezőleg, ahogyan ők maguk nem tették) maradjanak csak ahol vannak, ne elégedetlenkedjenek, ne legyenek saját céljaik, becsüljék meg a férfiaktól kapott tiszteletet, és ne akarjanak mások lenni, mint amire születtek: maradjanak meg szeretőnek, múzsának, anyának és feleségnek.

Egy nő szájából ráadásul sokkal hitelesebben hangzik a szexista bullshit. Nem kevesen bátran ki is állnak, és persze el is nyerik ezért méltó jutalmukat.

Volt a kutatásnak egy másik érdekes megállapítása is:

A szexista gondolkodást elutasító férfiakkal randizó nők ugyanakkor a kutatás szerint nagyobb valószínűséggel tartották maguk is fontosnak a nemek közötti egyenlőséget.

Ilyen befolyásolhatóak lennének az amerikai és új-zélandi nők? Vagy inkább csak bizonytalanok, és önbizalomhiányosak, ezért hajlamosak a párjuk véleményét átvenni maguk is?

Ennek kapcsán sajnos újabb kutatások szükségesek, annyi viszont bizonyos, hogy még mindig a férfiak véleménye határozza meg, hogy a nők maguk mit gondoljanak a nemek közötti egyenlőségről.

És ez cseppet sem jó hír.

Kép: Giphy


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.