A finn rendőröknek kiadták, hogy gyakrabban bírságoljanak, ha szexuális zaklatást látnak

Új irányelveket adott ki a finn rendőrség a járőrök számára, mert bár az országban már 2014 óta lehet helyszíni bírságok kiszabni szexuális zaklatás miatt, de eddig csak kevés rendőr volt képben azzal, hogy milyen esetekben alkalmazhatja ezeket a szabályokat.

Jere Roimu főfelügyelő szerint sok rendőrnek fogalma sem volt arról, hogy szexuális zaklatásért is büntethetnek. Elmondta, hogy mostanáig minden zaklatásos esetnél büntető feljelentést tettek és meg kellett indítani a nyomozást. Szerinte a bírságolásaal fel lehet gyorsítani a zaklatásos esetek kezelését. Nekik sokkal könnyebb lenne, ha nem kellene minden egyes esetben nyomozást indítaniuk, így aztán sokkal több esetet tudnának kezelni.

Roimu szerint ez az a körülmény is indokolja, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a zaklatások. Elismerte, hogy az irányelvek kiadásának köze van a szilveszterkor történt incidenseknek is.

Elmondta azt is, hogy eddig még sosem szabtak ki pénzbüntetést szexuális zaklatás miatt Finnországban. Szerinte a mostani irányelvek alapján az egyszerű zaklatásos esetekkel együtt a bírságok száma elérheti a napi 15-40-et is.

Lasse Aapio Helsinki rendőrfőnöke elmondta, hogy el akarják érni, hogy a szexuális zaklatás áldozatai minél könnyebben feljelentést tudjanak tenni támadóik ellen. (yle.fi)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.