Még 1,5 hónap van hátra a fűtési idényből, de már csak pár napra elég gáz maradt a magyar gáztárolókban

gazdaság
2016 február 26., 10:09
comments 157

9 százalék körüli az állam kezében lévő hazai kereskedelmi földgáztárolók feltöltöttségi szintje – írta meg a Magyar Nemzet.

Azaz kevesebb mint 400 millió m³ gáz maradt, ami csak pár napra lenne elég, ha megint jönne a hideg.

Holoda Attila, a II. Orbán-kormány egykori energetikai helyettes államtitkára a lapnak azt mondta, ez kockázatos, mert a szinte üres tárolókból szükség esetén csak kis mennyiségű gázt lehet kipumpálni naponta. Most például a kivehető napi mennyiség jóval kevesebb 20 millió m³-nél, márpedig hidegben a fogyasztás napi 50 millió m³ is lehet. (2006-ban volt a rekordnap, 91 millió m³-rel.)

Holoda szerint semmi értelme nem volt több mint 300 milliárd forint közpénzből megvenni a hazai kereskedelmi földgáztárolókat, ha kihasználatlanul állnak.

Szerencsére van még további 950 millió m³ stratégiai tartalék is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.