Végleg elválik a Trónok harca sorozata a könyvektől, és a csavart most már a könyvek fogják okozni

kultúra
2016 február 26., 09:16
comments 158

A világ egyik leglassabban alkotó írója, George RR Martin árult el részleteket arról, hogyan halad a Trónok harca következő kötetével, ami majd a Tél szelei címmel fog megjelenni. 

És ami igazán érdekes, az túl is mutat magán a fantasysorozaton és mindenféle interpretációs kérdéseket is felvet: az új kötetet ugyanis Martin szerint nem lehet majd egy az egyben átdolgozni tévésorozattá, mert lesz benne egy szereplő, aki a tévésorozatban már meghalt. 

Ha valakinek nem lenne meg, Martin óriási, önálló világot teremtő fantasysorozata korábban is lelkes rajongótáborral rendelkezett, de igazi világhírt azért az HBO sorozata hozott el neki. A sorozat forgatókönyvírói azonban sokszor meglehetősen szabadon nyúltak a könyvekhez, narrációs szálakat variáltak át és több helyen megváltoztatták a cselekmény alakulását is.

További problémát jelent, hogy míg Martin nagyon lassan halad a hatodik résszel, addig az HBO jobban rápörgött a dologra, és az ötödik évaddal be is érték a könyvet. Innentől pedig gyakorlatilag kettéválhat a történet, amire Martin most rá is fog játszani, azzal, hogy épít egy szereplőre, aki a sorozatban már meghalt. 

A sorozat írói persze ismerik a még meg nem jelent két kötet tartalmát, Martin korábban elárulta nekik a fő sztorielemeket és hogy merre halad a cselekmény. Ugyanakkor persze lényegi különbség, hogy szemben a korábbi évadokkal, most már nincsenek kész párbeszédeik és részletes leírásaik, mire építhetnek. 

(Vox)
photo_camera AFP PHOTO / PHILIPPE MERLE

Korábban arról volt szó, hogy Martin befejezi a könyvet 2015 december 31-éig, és a kötet megjelenhet az áprilisi évadindulás előtt, de év végén kiderült, hogy ez nem fog összejönni. 

A Trónok harca igazi, trú rajongói persze azt állítják, hogy ők csak a könyvre kíváncsiak és amiatt aggódnak, hogy a sorozat el fogja spoilerezni a készülő kötet tartalmát. De Martin szerint épp azért, mert különválik a sorozat és a könyvek történetvezetése, emiatt nem kell aggódni. Nem lehet majd tudni, mi az ami spoiler és mi az, ami csak a sorozatban van benne. 

Az sem egyértelműen kitalálható, ki lesz az a karakter, aki a könyvben életben marad, hiszen az ötödik kötetben 15 olyan karakter is volt, aki még nem halt meg, míg a sorozatban már igen.

Martin szokott is azzal viccelődni, hogy elég sokat támadják azzal, mennyire vérszomjas, pedig a sorozat két írója, David Benioff és Dan DB Weiss sokkal durvábban tolja ezt. 

Az író mesélt arról is, hogy nem is érzi úgy, hogy neki a sorozattal kéne versengenie, hiszen akkor ráadásul veszítene is. Persze, jobban szerette volna, ha egyben befejezhette volna mind a hét kötetet és lezárhatta volna a történetet. De a sorozat egyszerűen gyorsabb volt nála. 

Az elmúlt években még tovább lassult az írási gyakorlata, rengeteg minden terelte el a figyelmét, többek között pont a sorozat maga. Segítenie kellett a producereknek, és pár részt ő maga írt meg a korábbi évadokból. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.