Európai Bizottság: Fel kell oldani a paksi bővítés dokumentumainak általános titkosítását

POLITIKA
2016 február 27., 09:50
comments 94

Jávor Benedek számolt be arról a Magyar Nemzetnek, hogy az Európai Bizottság a napokban egyeztetéseket folytatott a magyar kormánnyal, amit arra kötelezett, hogy még februárban be kell nyújtania a paksi bővítés általános titkosítást feloldó törvényjavaslatot a parlamentnek. A törvényt pedig márciusban el kell fogadnia, hogy legkésőbb áprilisban hatályba léphessen. 

photo_camera

Jávor szerint az EB döntését azzal indokolta, hogy

"a közösségi jogrenddel ellentétesek a magyar atomtörvény azon rendelkezései, amelyek szerint a bővítéssel kapcsolatos összes szerződés és megalapozó dokumentum titkos."

A Bizottság szerint nem egyeztethető össze az információs szabadságra vonatkozó belső szabályozással, hogy általában titkosított mindent a kormány az építkezéssel összefüggésben. Az üzleti és nemzetbiztonsági okokból titkos szerződésrészleteket ki kell takarni, de dokumentumok többi részeit pedig nyilvánossá kell tenni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.