Európai Bizottság: Fel kell oldani a paksi bővítés dokumentumainak általános titkosítását

2016 február 27., szombat 9:50
98

Jávor Benedek számolt be arról a Magyar Nemzetnek, hogy az Európai Bizottság a napokban egyeztetéseket folytatott a magyar kormánnyal, amit arra kötelezett, hogy még februárban be kell nyújtania a paksi bővítés általános titkosítást feloldó törvényjavaslatot a parlamentnek. A törvényt pedig márciusban el kell fogadnia, hogy legkésőbb áprilisban hatályba léphessen. Jávor szerint az EB döntését azzal indokolta, hogy

"a közösségi jogrenddel ellentétesek a magyar atomtörvény azon rendelkezései, amelyek szerint a bővítéssel kapcsolatos összes szerződés és megalapozó dokumentum titkos."

A Bizottság szerint nem egyeztethető össze az információs szabadságra vonatkozó belső szabályozással, hogy általában titkosított mindent a kormány az építkezéssel összefüggésben. Az üzleti és nemzetbiztonsági okokból titkos szerződésrészleteket ki kell takarni, de dokumentumok többi részeit pedig nyilvánossá kell tenni. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt