Három embert megkéseltek a Ku Klux Klan anaheimi demonstrációján

külföld
2016 február 28., 06:51
comments 82

Elég hülye ötlettől vezérelve a legnagyobb meglepetésemre még mindig létező, és a jelek szerint aktív, 19. századi amerikai rasszista szervezet, a Ku Klux Klan egy kisebb csoportja szombaton a mostanra latino többségű Anaheimbe szervezett demonstrációt. A helyi idő szerint fél kettőre meghirdetett demonstráció előtt már két és fél órával gyülekezni kezdtek az ellentüntetők, akik sokkal, de tényleg nagyon sokkal többen voltak.

Az ellentüntetők egy cseppet se voltak békések, a beszámolók szerint azonnal deszkákkal és más eszközökkel felfegyverkezve rontottak rá a feketébe öltözött KKK-sokra, akik közül az egyik egy kihegyezett zászlórúddal ledöfött egy ellentüntetőt. "Nem egyszerűen spriccelt, hanem ömlött a vére" - mesélte a megsebesített tüntető barátja, Martin Buenorostro. Egy klántagot is megkéseltek, és egy harmadik sérült is szúrt sebeket szenvedett.

A klán helyi vezetőjét, a Nagysárkányt - a klán okkultista szervezet, ezért a funkcióknak elég hülye nevei vannak, a fővezért Nagy Varázslónak, a kiskápókat Nagysárkánynak hívják -, William Quigget a Kaliforniai Állami Egyetem San Bernardinó-i Gyűlölet és Szélsőségessék Kutatóközpontjának igazgatója, Brian Levin menekítette ki a tömegből. Azt mondta, hogy ha nem menekíti ki, a tömeg egyszerűen széttépte volna Quigget.

"Hogy érzed magad most, hogy egy zsidó srác mentett meg?" - kérdezte Levin az eset után Quigget, aki aztán Levin elmesélése szerint csak annyit felelt neki, hogy "köszönöm". A rendőrség Quigget és öt társát, illetve hét tüntetőt tartóztatott le.

Anaheim valaha a KKK kaliforniai fellegvára volt, a húszas években még öt városi tanácsnokból négy a klán tagja volt. Mostanra viszont nagyon átalakult a város népessége, a legutóbbi népszámlálás szerint a lakosság 52 százaléka latino, és már csak 28 százalékuk fehér. (Via LA Times. Címlapkép: AFP / RINGO CHIU)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.