Vörösbe borult Salgótarján

POLITIKA
2016 február 28., 19:29
comments 965

Úgy tűnik, a salgótarjániakat nem győzte meg sem a gulyásleves, sem Orbán Viktor legújabb leszámolása Brüsszellel: az MSZP-DK színekben induló Fekete Zsolt lesz Salgótarján polgármestere. Már a legelső közzétett eredményeknél nagyon vezetett, és végül lényegesen nagyobb arányban nyert, mint korábban Dóra Ottó.

Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltje leadja szavazatát felesége, Számel Edina és fia, Bálint társaságában. MTI Fotó: Komka Péter
photo_camera Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltje leadja szavazatát felesége, Számel Edina és fia, Bálint társaságában. MTI Fotó: Komka Péter

40 százalékos feldolgozottságnál így álltak a jelöltek:

photo_camera

95 százaléknál pedig így:

photo_camera

Azaz a balos jelölt végig kb. tíz százalékot vert a Fidesz jelöltjére. A 95 százalékos feldolgozottság mellett végeredmény:

  • MSZP-DK-TVE: 52,9 százalék
  • Fidesz: 40 százalék
  • Jobbik: 6,2 százalék
  • Munkáspárt: 1,8 százalék.
photo_camera A győztes jelölt, Fekete Zsolt Lukács Zoltán és Tóbiás József gyűrűjében. MTI Fotó: Komka Péter.

2014 októberében még nagyon szorosan, mindössze 50 szavazattal nyert az MSZP jelöltje, Dóra Ottó (az ő halála miatt kellett időközi választást tartani), most viszont közel 1500 szavazat lehet a különbség.

Az MSZP tumblr-je már az első hivatalos eredmények előtt ünnepelt, akárcsak Gurmai Zita, Tóbiás József pártelnök csak később kapcsolt. A DK részéről Varju László azzal reagált, hogy "a salgótarjániak nemet mondtak a Fidesz politikájára".

photo_camera Az MSZP-DK hívek alig hiszik. MTI Fotó: Komka Péter.

Pedig a Fidesz hatalmas erőket bevetett a városban, például gulyásfronton. A főgulyásoztató Becsó Zsolt így reagált:

"Köszönjük az elmúlt két hónap során kapott szeretetet, biztatást, együttműködést és támogatást. A választópolgárok most másképp döntöttek, de nem adjuk fel, dolgozunk tovább. Isten óvja Salgótarjánt!"

A vesztes jelölt, a fideszes Simon Tibor pedig így szólt híveihez Facebookon:

"TISZTELT SALGÓTARJÁNIAK! Köszönöm mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette városunk jövőjének alakítását. A demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. Ma úgy döntött a szavazók többsége, hogy az eddigi úton haladjon tovább a város. Telefonon gratuláltam Fekete Zsolt polgármester úrnak. Jó munkát kívánok neki. Ugyanakkor külön megköszönöm városunk - több ezer - lakójának a rám, ránk leadott szavazatát. Köszönet illeti azokat is, akik javaslatukkal, véleményükkel segítették a kampány során a munkámat. Köszönöm a kampánycsapatnak az elmúlt két hónap fáradtságot nem ismerő munkáját! Végül köszönöm a családomnak és a páromnak, hogy mellettem álltak és mindenben támogattak!
KÖSZÖNET MINDENKINEK!
"

A Fidesz közelménye már keményebb:

"Elvárjuk tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként, vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a források eltüntetésében. Az új költségvetésben tisztázza, hogy miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.