Lech Walesa beperli azokat, akik ügynöknek akarják beállítani

külföld
2016 február 29., 15:08
comments 32

Beperelné a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetét (IPN) Lech Walesa, amiért az állami intézmény nyilvánosságra hozta a kommunista belbiztonsággal (SB) folytatott együttműködésére utaló iratokat.

photo_camera Hétvégén 150 ezer ember tüntetett a jelenlegi kormány intézkedései ellen, egyben kiálltak Walensáért is - Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Az ügynökmúlttal gyanúsított volt munkásvezér, későbbi köztársasági elnök hétfői sajtótájékoztatóján a hozzá kötött beszervezési és munkadossziékat hamisítványoknak nevezte. 

Ezek a Nemzeti Emlékezet Intézete szerint az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig az SB-nek adott jelentéseit és saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.

Az IPN a dokumentumokat jelenleg szakértői vizsgálatnak veti alá. Walesa szerint valaki odavitte a dossziékat Kiszczak házába, bár ezt ő egyelőre nem tudja bizonyítani. Elmondta, hogy keresi a lehetséges bizonyítékokat, és az ügyet a bíróságon akarja befejezni. Szerinte az IPN világszerte bemocskolta az ő jó hírnevét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.