Morricone és DiCaprio végre Oscar-díjas

FILM
2016 február 29., 04:56
comments 79

Bár számunkra nyilván a legfontosabb, hogy A Saul fia nyerte az Oscart a legjobb idegennyelvű film kategóriájában, ezen kívül 23 díjat adtak át a 88. gálán. 

Az este nagy kérdése az volt, hogy nyer-e végül Oscart a három legendás alkotó, akinek ez eddig sosem jött össze: Leonardo Dicaprio, Sylvester Stallone és Ennio Morricone. (Spoiler: igen, nem, igen.)

A gála házigazdája Chris Rock volt, aki szinte végig a közelmúlt botrányával foglalkozott, azaz azzal, hogy már második éve nem volt fekete színész jelölve egyik díjra sem. Emiatt merült fel bojkott is, Rock pedig úgy döntött, hogy teljesen erre építi fel az estét. Voltak előre elkészített klipek, mint például ez, amiben idei jelölt filmeket mutattak be, milyenek lettek volna fekete színészekkel: 


Rock poénjai amúgy annyira nem is voltak erősek, de a feszengő közönséget szórakoztató volt figyelni, mintha a legtöbb jelenlévő nem tudta volna, melyik viccen mennyire érdemes meg szerencsés nevetni. 

A legjobb film a Spotlight lett. Az igaz történeten alapuló film azt mutatja meg, hogyan tárta fel a Boston Globe szerkesztősége a helyi katolikus egyház pedofilbotrányát. Ez a legjobb film, amit az elmúlt évtizedekben az újságírásról forgattak. 

A gálán talán a legnagyobb tapsot a Visszatérőbeli szerepe miatt a legjobb színésznek megválasztott Leonardo DiCaprio kapta. Hatodik jelölése volt ez, de még sosem nyert, ideje már népszerű internetes humorforrás volt ez. Ennek szakadt most vége. 

photo_camera AFP / VALERIE MACON

A legjobb rendező Alejandro González Iñárritu lett a Visszatérőért, így két éven belül kétszer nyert Oscárt, tavaly a Birdmanért. Erre korábban csak ketten voltak képesek. A legjobb fényképezés díja is a Visszatérőnek ment, Emmanuel Lubezkinek pedig ez a harmadik Oscarja zsínorban egymást követő években, erre korábban még soha senki nem volt képes. 2014-ben a Gravitációért, tavaly a Birdmanért díjazták. 

A legjobb színésznő díját az első jelölésével rögtön befutó Brie Larson kapta a Szoba című filmben nyújtott alakításáért. 

photo_camera A legjobb női színésznő, Brie Larson (AFP / VALERIE MACON)

A legjobb női mellékszereplő Alicia Vikander lett A dán lányban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi pedig Mark Rylance, a Kémek hídja című Spilberg-féle kémfilmben játszott Tom Hanks mellett. Az ő győzelme komoly meglepetés, sokan Sylvester Stallone díjazására számítottak, mert egy Oscar amolyan életműdíj lett volna a számára. 

A legjobb eredeti forgatókönyv díját Tom McCarthy és John Singer vitte el a Spotlightért, teljesen megérdemelten. A legjobb adaptált forgatókönyv Oscárját pedig Charles Randolph és Adam McKay kapta Michael Lewis könyvéből készült Nagy dobás forgatókönyvért. 

Kevin Winter/Getty Images/AFP
photo_camera Kevin Winter/Getty Images/AFP

A legjobb filmzenéért járó szobrot a 87 éves Ennio Morricone nyerte Tarantino Aljas nyolcasának zenéjéért. A legendás zeneszerzőnek hiába volt már hat jelölése, ez az első Oscarja, felvállva tapsolva köszöntötték a színpadon olaszul beszélő Morriconét. A legjobb betétdal a Spectre dala lett, Sam Smithtől, aki büszke, meleg emberként vette át a díjat. 

A legjobb dokumentumfilm az Amy Winehouse életéről szóló Amy lett, a legjobb rövid dokumentumfilm pedig  A girl in the River: The Price of Forgiveness című pakisztáni film, Sharmeen Obaid-Chinoy alkotása, ez már a második Oscarja és a nők elleni becsületgyilkosságokról szól. 

A legjobb rövidfilmért járó Oscart a Stutterer. A legjobb animációs filmért járó díjat az Inside Out (itthon Agymanók címmel futott) kapta. A legjobb animációs rövidfilm a chilei Bear Story lett. Ez az első chilei Oscar-díj valaha. 

Míg a fontosabb díjakat a Visszatérő vitte el, a technikai díjaknál tarolt a Mad Max, a legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb jelmez, legjobb díszletek és legjobb smink kategóriájában is nyertek. A legjobb vizuális effekteteket az Ex Machina vitte el. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.