Pofátlansági világcsúcs: 600 ezret kér a Szépművészeti a kikölcsönzött képek listájáért

belföld
2016 február 29., 09:52


Egyetlen mesteri húzással a magyar trollok legszűkebb elitjébe emelkedett Baán László, a Habony Árpád rokonainak havi 15 ezer forintért antik festményeket kölcsönző, előtte a múzeumát Habonynak ingyen átadó Szépművészeti-igazgató. Az történt, hogy az Átlátszó közérdekű adatigényléssel fordult a múzeumhoz, amiben a következő témákban kértek adatokat:

  • A Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat?
  • Kiknek adták bérbe a termeiket?
  • Kiktől vettek valamit 5 millió forintnál drágábban?

Mire a múzeum azt válaszolta, hogy nagyon szívesen, csakhogy a kért adatok kibányászása az ő számításaik szerint kérdésenként 60-80 munkaórát venne igénybe, és óránként 1500 forintos "átlagos múzeumi illetménnyel" számolnak.

Vagyis a közérdekű adatokat a becslésük szerint 450-600 ezer forintért hajlandók átadni.

Az össze mozgatható végtagommal egyszerre tapsolok, ez igazán szép riposzt volt egy közpénzből működő kulturális intézménytől!

A poén lényege, hogy a múzeum a 10 értékes antik festményt darabonként 15 ezerért adta kölcsön három hónapra a Brand-Lab Kft.-nek, vagyis ők is 450 ezer forintot fizethettek.

A sztori előzménye volt, hogy a Habony-körnek fillérekért kölcsönadott, 300 milliós értékű festménycsomag ügyében az Átlátszó volt az, aki másfél év pereskedés árán kikényszerítette a közönség informálását akkor is nyíltan megtagadó Baánékból, arról, hogy a kölcsönadás ideje alatt hol tárolták a képeket. Így derült ki, hogy a Szerb utca 9-ben.

(A Habony Lisa-grafika az Átlátszó posztjából való)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.