Illegálisan viszik a szurkolókat a foci EB-re?

belföld
2016 március 01., 16:06
comments 79

A figyelmesebb tévénézők vagy internetezők is ismerhetik Molnár-Tóth Mariannát és weboldalát, az indulazutazas.com-ot. A magát a 444 kérdésére Fradi-szurkolóként és a magyar válogatottat támogató Carpathian Brigade csoport mögött álló külsősként jellemző nő jó pár éve a foglalkozik a magyarok idegenbeli meccseire való utaztatással: ő szervezte például a válogatott utazó szurkolóinak legutóbbi bukaresti túráját, de az ő szervezésében jutotta ki a fanatikusok a mostani futsal-Eb-re is.

Molnár-Tóth Marianna a tulajdonosa a Fradiultra-felszereléseket árusító Hooligan1899 webshopnak is, ami arról ismert, hogy nekik van a legjobb magyar nyelvű emailcímük, a

gyulolunk@gmail.com

A válogatott szurkolóinak utaztatásáról ebben a digisportos interjúban beszél:

A magyarok nagypályás Eb-döntős szereplése az egész utaztatási piaccal együtt az indulazutazas.com-ot is felpörgette: a weboldalon 5 fajta utat kínálnak az Európa-bajnokságra. Ezek mind autóbuszos túrák, némelyikükhöz szállást is lehet választani, jellemzően kempingek mobilházaiban. A legdrágább, 10 napos busztúra, ami a válogatott mind a három meccsét érinti, szállással 108500 forint, a legolcsóbb, egy-egy meccsre kimenő, szállás nélküli buszutak 28-30 ezerbe kerülnek. A vételárat Molnár-Tóth bankszámlájára kell átutalni.

A 444 úgy értesült, hogy az indulazutazásosoknak nincs cégük, sem pedig engedélyük az utazásszervezésre, pedig ez engedélyköteles tevékenység. 

Amikor megkerestem pár konkurens piaci szereplőt, a konkrét üggyel egyikük sem akart foglalkozni, csak általánosságban jegyezték meg, hogy aki nem teszi le például a kötelező kauciót, az jogtalan versenyelőnybe kerül a legálisan működő irodákkal szemben. 

Maga az érintett határozottan cáfolta, hogy illegálisan működne. Molnár-Tóth Marianna azt mondta a 444-nek, hogy egyéni vállalkozóként tevékenykedik 2008 óta, a működési területei között pedig ott van az utazás-és rendezvényszervezés. 

Miután megemlítettem neki, hogy csomagonként párszáz ügyféllel számolva elvileg 100 millió forintos nagyságrendű bruttó bevétele is lehetne a nyáron, Molnár-Tóth nevetve utasította el a becslést mint irreálisan magasat. Állítása szerint eleve nem "külsősökre" vadásznak a piacon, hanem a saját, 2-300 fős összetartó szurkolói közösségüknek szervezik az utazásokat évek óta, a saját szórakoztatásukra. Ők maguk is drukkerek, akiknek van rendes főállása, az utaztatás pedig melléktevékenység nekik - magyarázta. Az utakat emiatt úgy árazzák be, hogy az egész éppen önfenntartó legyen, a buszút- és szállásárakra nem tesznek rá - állította. 

Az biztos, hogy az áraik egyáltalán nem tűnnek magasnak. 

Az utazásszervezési engedély ügyében ezután megkerestem a Magyar Utazási Irodák Szövetségét, ahol elmondták, hogy Magyarországon a legális utazásszervezés bejelentésköteles és a jogszerűen működő vállalkozások szerepelnek a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában. Ez egy neten elérhető, folyamatosan frissített, nyilvános lista. Az utazásszervezési tevékenység során a vállalkozások többek között utazási csomagokat adnak el. Csomagnak számít például, ha az ügyfél utazást és szállást is kap. Az Indul az utazás ajánlatai között pedig több ilyen is szerepel.

Aki csomagokat értékesít, köteles kauciót is letenni, vagy ezt helyettesítő felelősségbiztosítást kötni.

Ezután megnéztem az MKEH listáját, ami ezen a linken érhető el. De Molnár-Tóth Marianna nevét semmilyen formában nem találtam rajta. Ezért felhívtam a hivatalt, és megkértem őket, nézzenek utána, hátha rossz listát néztem, vagy a név valami okból még nem került bele a pdf-dokumentumba.

Ezután újra megkerestem Molnár-Tóthot, és rákérdeztem, hogy biztosan rendelkezik-e az MKEH fent említett engedélyével. Erre határozott igennel válaszolt.

Ekkor hívott vissza az MKEH illetékese azzal, hogy ők sem találják a nő nevét a listán. Hozzátette, hogy 2016. január elseje óta változtak a szabályok, és ha az ember már megtette a hivatal felé a bejelentést az engedély igényléséről, már a papír kiadása előtt elkezdhet utakat szervezni. De az illetékes munkatársak engedélykérőként sem emlékeztek Molnár-Tóthra.

Amikor ezt megírtam neki, ennyit válaszolt:

olvastam a cikket de érdemileg nem kívánok rá reagálni. Hülyeség az egész, egyszerűen azért támadnak, mert féltik a nyereségüket. Tovább nem kívánok foglalkozni ezzel a dologgal!  További szép napot! 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.