A republikánus párt szétesett, Trump és Clinton versenye jöhet

külföld
2016 március 02., 05:20
comments 166

A szuperkedd, azaz az amerikai elnökválasztási folyamat eddigi legfontosabb állomása után gyakorlatilag az a helyzet, amit egy nappal korábban megjósoltunk: az eddig beérkezett adatok alapján mind Donald Trump, mind Hillary Clinton fontos győzelmeket aratott. 

Arról, hogy kinek éppen hány delegáltja van, a New York Times készített látványos infografikát

Clinton hét államban - Alabamában, Arkansas-ban, Georgiában, Massachusettsben, Tennessee-ben, Texasban és Virginiában - számíthat a delegáltak többségére a nem végleges adatok szerint. Több helyen jelentős fölénnyel nyert: Alabamában 80 százalékos, Georgiában 72 százalékos, Virginiában 64 százalékos támogatottságnak örvendhetett. 

Ellenfele a Demokrata Párt elnökjelöltségéért Bernie Sanders az eddigi információk szerint három államban nyert, Vermontban - amelynek ő az egyik szenátora -, Minnesotában és Oklahomában. Szűkebb hazájában a választók 86 százaléka szavazott Sandersre. A Demokrata Párt az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán jelölőgyűlést tartott, amelyet Clinton diadalmaskodott. (Update: azóta befutottak a coloradói eredmények, ott is Sanders nyert, a négy államban elért győzelem pedig elég lehet ahhoz, hogy még ne szálljon ki a versenyből.)

Összetettebb a helyzet a Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdők táborában. Igaz, ott több politikus is verseng a jelöltségért. Az igazi versengés három politikus között zajlik: Donald Trump, Ted Cruz és Marco Rubio között. Versenyben van még John Kasich ohiói kormányzó és Ben Carson is, de ők annyira kevés szavazatot kaptak, hogy vélhetően hamarosan be is jelentik kiszállásukat. 

Kedden Donald Trump aratta a legtöbb győzelmet. Ted Cruz texasi szenátor két államban nyert - Oklahomában és Texasban -, ám Georgiában, Vermontban, Virginiában, Alabamában, Massachusettsben, Tennessee-ben és Arkansas-ban szövetségi államban Donald Trumpé, igaz, több államban a vártnál némileg kisebb különbséggel. 

Ez pedig elég egyértelmű jelzés arra, hogy a republikánus establishment szenvedett tényleg vereséget, ráadásul akkorát, amiből most már valószínűleg nem fognak tudni felállni erre a választásra. Erről írtunk mi is keddi cikkünkben, de szépen végigveszi az okokat friss cikkében Ezra Klein is: egyrészt nem lett olyan jelölt, aki mögé be tudott volna állni mindenki, másrészt Trump pártelittel szemben vívott harca sokaknak kifejezetten szimpatikussá vált. A konzervatív elit által megfogalmazott fenyegetéseket Trumppal kapcsolatban meghallották, de ez egyáltalán nem vette el a kedvüket a támogatásától, sőt. 

A nap nagy vesztese Marco Rubio volt, aki Minnesotában nyert ugyan, de azon kívül sorra harmadik helyre szorult Trump és Cruz mögé, ez pedig nem sok jót jósol neki a közeljövőre nézve.

Arról, hogy milyen lehet most a hangulat a republikánus pártban, elég jó benyomást ad a korábban elnökjelöltként induló, majd az új idők szelét megérezve a mainstream republikánus politikusok közül először Trump mögé beálló Chris Christie kormányzó arckifejezése, ahogy Trump szuperkeddi beszédét hallgatta. 

(Vox, BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.