Csont volt a férfiaknál, ezért leöntötték őket benzinnel, és felgyújtották őket

Boszorkányság miatt élve elégettek hét férfit kedden a délkelet-afrikai Malawiban, miután embercsontokra bukkantak náluk – közölte szerdán az ország déli részén fekvő Nsanje körzet rendőrségénél szolgáló Kirdy Kaunga.

A helybélieknek gyanús lett egy férfi, aki csontokat vitt zsákban az utcán. Az emberek követni kezdték, majd mikor meggyőződtek arról, hogy emberi maradványokat rejteget, körbevették őt és hat másik társát, leöntötték őket benzinnel, és felgyújtották.

A rendőrség csak az incidens után érkezett a helyszínre.

A hatóságok közlése szerint a csontokat megvizsgálják, hogy kiderüljön, nem albínók holttesteiből származnak-e.

Afrika Szaharától délre eső részén, így Malawiban is a pigmenthiányos betegségben szenvedőkre úgy tekintenek a helyiek, mint a szerencse és a gazdagság hírnökeire. Önjelölt varázslók gyakran használják fel rituáléikhoz albínók testrészeit.

Emiatt egy holttest több 10 ezer eurót, külön a testrészek pedig több 100 eurót is érhetnek, az albínók csontjaival való kereskedelem pedig nem ritka ezen afrikai országokban.

2014 decembere óta Malawiban a hatóságok szerint 6, az ENSZ adatai szerint 9 albínót gyilkoltak meg. A rendőrség emellett legalább tucatnyi személyt vádol a pigmenthiányos betegségben szenvedők megölésével, elrablásával vagy csontjaikkal való kereskedelemmel. (MTI / AFP, Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.