Itt a legfontosabb 26 másodperc a Nemzeti Választási Iroda térfigyelő kamerájának felvételéből

bűnügy
2016 március 02., 11:51
comments 522

Február 23-án kedden a Fidesz pártigazgatójához köthető kopasz kidobók lepték el a Nemzeti Választási Iroda épületét. Ekkor próbálta Nyakó István MSZP-s politikus leadni népszavazási kezdeményezését a boltok kötelező vasárnapi zárva tartása ellen. A nyilvánosság előtt akkor még ismeretlen néni, Erdősi Lászlóné illetve segítője 4 másodperccel megelőzték Nyakót.

Azóta a Nemzeti Választási Bizottság is megvizsgálta, hogy mi történt. Arra jutottak, hogy

  • a kopaszok fizikailag nem akadályozták Nyakót,
  • bár a kidobók megsértették a választási alapelveket, de Erdősiné és kísérője ezt nem használták ki,
  • a Nemzeti Választási Iroda nem követett el mulasztást.

Elkértük az NVI-től a belső térfigyelő kamera felvételét, ami megmutatja, mi történt kedden délelőtt azokban a pillanatokban, amikor nyilvánosságra került, hogy a Kúria kidobta az előző népszavazási kezdeményezést, és ezért lehet újra érvényesíteni.

A fenti képen bejelöltük, kire érdemes figyelni.

  • Az MSZP-s Nyakó Istvánra, akit telefonon értesítenek, hogy induljon "blokkolni", és ezután próbál átjutni a kopaszokon.
  • Erdősinére, aki végig nem csinál semmi, látszólag annyi a dolga, hogy ül.
  • Erdősiné "segítőjére", aki Nyakó után kap telefont, és aki előtte jut az érvényesítő automatához.
  • A két izomemberre, akik Nyakó előtt állnak, mikor elindul a gép felé, és akik a Nemzeti Választási Bizottság többsége szerint nem akadályozták őt fizikailag.

Ez a 26 másodperces felvétel.

Ez egy még rövidebb verzió, de érdemes megnézni az egészet.

Kopaszok akadályozzák az MSZP-s Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda előterében február 23-án délelőtt
photo_camera Gif: Ács Dani

Ezt a felvételt látták a Nemzeti Választási Bizottság tagjai. Ők hozták ezt a határozatot:

"a Bizottság a megtekintett felvételek és a kifogás alapján nem látta bizonyítottnak, hogy a Csoport tagjainak (...) bent tartózkodása alapján keletkezett jogellenes helyzetet Erdösi Lászlóné szervező vagy kísérője kihasználta volna (...) a felvételekből az is kiderül, hogy tettleg nem akadályozták az előtérben való közlekedést, és Beadványozó állításával ellentétben nem is segítették más, így Erdösi Lászlóné szervező vagy kísérője magatartását."

Még egyszer.

"a felvételekből az is kiderül, hogy tettleg nem akadályozták az előtérben való közlekedést"

A Nemzeti Választási Bizottság a választások tisztaságának és törvényességének biztosításával foglalkozó legfontosabb állami testület.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.