Jobb fizetéssel toboroznak magyarokat a szlovák autógyárak

2016 március 2., szerda 19:36
233

Nőnek a bérkülönbségek Magyarország és Szlovákia között - állapította meg a KSH adataira hivatkozva a Pénzcentrum. Az átlagfizetések között is már kézzelfogható a különbség: Magyarországon a bruttó átlagfizetés 247 800 forint, Szlovákiában 950 euró, ami kábé 295 ezernek felel meg. 

Az autó- és elektromos iparban még inkább látható a különbség - Győr, Tata, Komárom és Esztergom térségében már toboroznak is munkaerőt a szlovák gyárak. 

MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Volkswagen, a Kia és a Peugeot-Citroen gyárai mellett hamarosan épül Szlovákiában a Jaguar-Land Rover autógyára is, emiatt folyamatosan keresik az új munkaerőt.

A portál a fizetesek.hu összehasonlító adataira támaszkodva azt írja, hogy a szakmai herarchiában lefelé haladva egyre szélesedik az olló. Például míg egy karosszéria lakatos nálunk bruttó 155 ezret visz haza átlagosan, a szlovákoknál 226 ezret. Egy autószerelő 169 ezret, egy szlovák 211 ezret. Villanyszerelőknél 174 - 226 ezer az arány. 

Ha viszont a magasabban kvalifikált állásokat nézzük, már szorosabbak a számok, sőt egy ponton meg is fordulnak. Egy magyar folyamatmérnök átlag 20 ezerrel többet keres, mint egy szlovák (410-391), egy villamosmérnök pedig 10 ezerrel (389-379). Ezek azonban inkább kivételnek számítanak - három munkakört leszámítva minden kategóriában jobban keresnek a szlovákok. 

(Pénzcentrum)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt