Jobb fizetéssel toboroznak magyarokat a szlovák autógyárak

Nőnek a bérkülönbségek Magyarország és Szlovákia között - állapította meg a KSH adataira hivatkozva a Pénzcentrum. Az átlagfizetések között is már kézzelfogható a különbség: Magyarországon a bruttó átlagfizetés 247 800 forint, Szlovákiában 950 euró, ami kábé 295 ezernek felel meg. 

Az autó- és elektromos iparban még inkább látható a különbség - Győr, Tata, Komárom és Esztergom térségében már toboroznak is munkaerőt a szlovák gyárak. 

MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Volkswagen, a Kia és a Peugeot-Citroen gyárai mellett hamarosan épül Szlovákiában a Jaguar-Land Rover autógyára is, emiatt folyamatosan keresik az új munkaerőt.

A portál a fizetesek.hu összehasonlító adataira támaszkodva azt írja, hogy a szakmai herarchiában lefelé haladva egyre szélesedik az olló. Például míg egy karosszéria lakatos nálunk bruttó 155 ezret visz haza átlagosan, a szlovákoknál 226 ezret. Egy autószerelő 169 ezret, egy szlovák 211 ezret. Villanyszerelőknél 174 - 226 ezer az arány. 

Ha viszont a magasabban kvalifikált állásokat nézzük, már szorosabbak a számok, sőt egy ponton meg is fordulnak. Egy magyar folyamatmérnök átlag 20 ezerrel többet keres, mint egy szlovák (410-391), egy villamosmérnök pedig 10 ezerrel (389-379). Ezek azonban inkább kivételnek számítanak - három munkakört leszámítva minden kategóriában jobban keresnek a szlovákok. 

(Pénzcentrum)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.