Scott Kelly és Mihail Kornyijenko visszatért a Földre

űr
2016 március 02., 07:05
comments 25

Csaknem egyévi űrbéli tartózkodás után tért vissza a Földre szerda reggel az amerikai és az orosz űrhajós. A Szojuz űrhajó - amellyel velük együtt visszatért Szergej Volkov orosz asztronauta is - közép-európai idő szerint fél hatkor szállt le a Kazahsztánban.

Amerikai űrhajós korábban még soha nem töltött ilyen hosszú időt az űrben. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött 340 nap alatt a most 52 éves Kelly és az 55 éves Kornyijenko mintegy 200 millió kilométernyi távolságot repült a Föld körül (ez 5440 földkerülést jelent). A náluk körülbelül 10 évvel fiatalabb Volkov hat hónapig volt az ISS-en, ami az űrhajósok missziójának szokásos időtartama.

Kellyt azért is érdemes külön kiemelni, mert hihetetlen jó műsort sugárzott az űrből. Twitterén rendszeresen posztolt remek tartalmakat, rengeteget tett az űrkutatás népszerűsítéséért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.