Bob Dylan dollármilliókért adta el dalszöveg-, vers- és fotógyűjteményét

2016 március 3., csütörtök 4:51
19

Bob Dylan eladta a nagyjából 6000 elemből álló személyes gyűjteményét, amiben dalszövegek, dalszöveg-vázlatok, versek, feljegyzések, rajzok és fotók vannak, meg eredeti hangfelvételek és több száz órányi videóanyag. A gyűjtemény nagyjából lefedi Dylan 55 évnyi karrierjét.

A gyűjtemény rengeteg elemét még sosem látta senki Bob Dylanen kívül.

A vevő oklahomai Tulsa egyeteme és a szintén tulsai George Kaiser Alapítvány. Nem tudni pontosan, hogy mennyit fizettek a gyűjteményért, de a New York Times úgy értesült, hogy az ár 15 és 20 millió dollár között lehet. Ez forintban nagyjából 4,3-5,7 milliárdot jelent, tehát Mészáros Lőrinc is meg tudta volna venni.

A gyűjtemény egy részét kiállítják a Tulsai Egyetemen, és az intézmény az egész archívumot kutathatóvá teszi.

Ez tehát az első lehetősége a világ zenetörténészeinek arra, hogy közelről tanulmányozhassák Bob Dylan cuccait, és a valaha élt legnagyobb amerikai zenész művészi fejlődését.

Dylan ugyanis eddig a személyes dolgait, és a nem tökéletes műalkotásait többnyire magánál tartotta, és senkinek nem engedte, hogy beletekintsen ezekbe. Ez vezetett oda, hogy kézzel írt dalszövegei és vázlatai iszonyatos árakon kelnek el zenei aukciókon. A Like a rolling stone dalszövegének első, kézzel írt verziója például 2 millió dollárért talált vevőre 2014-ben.

Dylan a Guardiannek azt mondta, örül, hogy végre méltó helyre került a gyűjteménye, főleg azért, mert Tulsában van az egyik nagy példaképe, Woody Guthrie múzeuma is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt