Letiltották a kínai tévéműsorokból a meleg párok szereplését

külföld
2016 március 03., 11:46
comments 29

A kínai cenzorok által kiadott tájékoztató szerint a kínai tévéműsorokból mellőzni kell a 'társadalom sötétebbik oldalának' bemutatását, azaz például a meleg és leszbikus kapcsolatok ábrázolását. 

A nyolcoldalas dokumentum, ami a vulgáris, erkölcstelen és egészségtelen tartalmak szabályzásáról szól, december végén került fel a kínai állami tévéműsorok gyártását felügyelő szövetség honlapjára, de a kínai média is csak a héten talált rá a CNN cikke szerint. 

Résztvevő a hongkongi melegfelvonuláson (AFP / Isaac Lawrence)
photo_camera Résztvevő a hongkongi melegfelvonuláson (AFP / Isaac Lawrence)

A meleg kapcsolatokon kívül nem szabad egyéjszakás kapcsolatokat, házasságon kívüli viszonyokat és fiatalok között szerelmet sem bemutatni. 

Az erkölcscsőszködés mellett még egy rakás téma ki lett tiltva a tévéműsorokból: bármi, ami árthat az ország megítélésének, ami tékozló életmódot népszerűsíti, aláássa a nemzeti egységet és így tovább. 

A mostani szigorítás jól illeszkedik az elmúlt évek lépései közé, melyekkel fokozatosan szűkítették a korábban sem túl szélesre tárt kínai nyilvánosságot. 

A lépés ellen hevesen tiltakoztak a kínai melegközösségek. Az ország csak 2001-ben távolította el a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról, miután 1997-ben dekriminalizálták. És bár az elmúlt két évtizedben a melegjogi aktivisták sokat tudtak azért tenni, hogy főleg a nagyobb városokban elfogadtassák a létezésüket, a régi stigmák sok helyen működnek még. Az ilyen tévés tiltások pedig szerintük pont ezeket segítenek megerősíteni. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.