Sokkal kevesebben járnak Magyarországon meccsre, mint amit a klubok hazudnak

futball
2016 március 04., 07:08
comments 379

Évek, talán évtizedek óta téma, hogy a magyar stadionokba nem annyian járnak focimeccsre, amennyi a hivatalos statisztikákban megjelenik. Az egyes klubok és az MLSZ által közölt számok sokszor egészen hihetetlennek tűnnek mindenkinek, aki maga is jár magyar meccsre, esetleg a tévé segítségével kínozza magát ilyesmivel.

Amióta kiemelt jelentőségű állami program lett a fociba öntött közpénzmilliárdokból, különösen fontos lenne tudni, hogy valójában hány embert érdekel ez az egész. Március első napjaiban derült ki, hogy még Kozármisleny is kap 440 millió forintot egy 2000 fős arénára, pedig ott még jobb napokon sincs több 200 nézőnél.

A magyar sajtóban voltak már próbálkozások a valódi nézőszámok kiderítésére, és ezek Dunaújvárostól Ferencvárosig azt mutatták, hogy mindenhol jelentősen kevesebben járnak meccsre, mint a hivatalos nézőszámok.

A 444 most egy teljes magyar NBI-es forduló valamennyi meccsének valamennyi nézőjét megszámolta, hogy az igazság minden részlete kiderüljön.

Választásunk a magyar bajnokság 22. fordulójára esett, amelynek hat mérkőzését február 26-án játszották. Paks-Vasas, Felcsút-Videoton, MTK-Békéscsaba, Kispest-Ferencváros, Újpest-Debrecen és Haladás-DVTK összecsapásokra került sor egy olyan szombaton, amikor ha meleg nem is, de a február végéhez képest kifejezetten kellemes, napsütéses idő volt. 

A hat házigazdából kettő, a Haladás és az MTK ideiglenes otthonában kénytelen meccset játszani, mivel saját stadionja a nagy építkezések miatt éppen nincs. Ez lehet, hogy az abszolút nézőszámokat visszaveti, de a relatív különbséget a valós és a behazudott nézőszámok közt nem feltétlenül.

A jó idő ellenére nagyon kevesen mentek ki a meccsekre - még a hivatalos nézőszámok szerint is. A 2015/16-os bajnokság eddigi fordulói közül ennek volt a negyedik legkevesebb nézője, összesen mindössze 13 332. Érdemes ezt összevetni a komolyabb európai bajnokságok nézőszámával - a kontinensen 150-nél is jóval több stadion van, ahova többen járnak rendszeresen meccsre, mint Magyarországon egy egész fordulóban

Ez a 13 332 azonban hatalmas hazugság.

Ezt azért tudjuk ilyen biztosan, mert a 22. fordulónak mind a hat meccsén lefényképeztük valamennyi nézőt, majd egyenként megszámoltuk mindannyiukat.

Módszerünk egyszerű és hatékony volt, bárki utánunk csinálhatja. A mérkőzések 60. perce környékén, amikor jellemzően a legtöbb néző ott van a lelátón, hiszen mindenki odaért már, viszont még senki nem indult haza, körbefényképeztük az egyes stadionok valamennyi lelátóját. A nagy felbontású képeken aztán egyesével összeszámoltuk a nézőket, majd összeadtunk mindenkit.

A “hivatalos nézőszám”-ról pontosan nem tudni, hogy mit takar, mi mindenestre nagyvonalúan mindenkit megszámoltunk. Akin a lelátón nem volt megkülönböztető jelzés (rohamrendőr, mentős, fotós), azt mind érvényes nézőnek vettük, ide számítva komplett melegítős ificsapatokat és magát Orbán Viktort is. Ők persze nem fizetnek a jegyért, de mivel ezt lehetetlen minden nézővel kapcsolatban feltárni, inkább nem foglalkoztunk ezzel. Aki ott ül a lelátón, az néző és kész.

Nem állítjuk, hogy a módszerünk tökéletes. Minél több ember áll egymás hegyén-hátán, annál valószínűbb, hogy valaki takarásban marad, és így nem sikerül számba venni. Ennek reális veszélye csak a Kispest-Fradi és az Újpest-Debrecen meccseken volt, és ott igyekeztünk kompenzálni egy kicsit a végső nézőszám összeadásánál. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy az alacsonyabb látogatottságú meccseken, ahol a lelátókon szétszóródva ül a közönség, nagyon-nagyon közel voltunk a teljes igazsághoz. És erre bizonyítékunk is van, egyenesen Felcsútról.

1. Puskás Akadémia FC-Videoton FC

photo_camera A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN

A meccsen hivatalosan 1756 néző volt. Mi majdnem pont ugyanennyit, 1719-et számoltunk, az a 37 embernyi különbség lehetett vécén, vagy akár a stadion legendás VIP-részlegének valamelyik állófogadásán. 

A hat meccsből ez volt az egyetlen, ahol a hivatalos és a valós nézőszám gyakorlatilag megegyezett. Hogy azért, mert Felcsúton nincs szükség hazudozásra, mert úgyis dől a lé, vagy mert a nagyobb bűnszervezeteknél is fontos ügyelni arra, hogy legalább a könyvelés stimmeljen, lényegtelen. Csak az a fontos, hogy ezzel a számmal mi bizonyítva éreztük, hogy a módszerünk jó, és a mi számaink pontosak, nem amit a többi klub és az MLSZ hazudnak.

Székesfehérvárról egészen sokan átugrottak a szomszédba megnézni a Vidit, viszont a felcsúti tábor valami egészen különleges jelenség. Végignézve egy komplett bajnoki forduló valamennyi nézőjét egészen közelről, szembetűnő volt, hogy ide nem az átlagos magyar futballszerető közönség jár ki, hanem az ország legfelsőbb vezetése, valamint a hozzájuk dörgölőzni szeretők. 

Ott volt Orbán Viktor, Tiborcz István, Csányi Sándor, Garancsi István és Mészáros Lőrinc is, valamint egy rakás olyan ember, aki nagyon nem úgy öltözködik, mint a magyar lelátók népe. 

Érdemes közelebbről is vetni egy pillantást a VIP-szektorra, ahol Kárpáti Györgytől Eperjes Károlyon át Kovács Árpádig mindenki ott volt:

photo_camera

Egyébként a stadionba nem volt könnyű bejutni, Felcsúton ugyanis már sokadszorra nem voltak hajlandóak sajtóakkreditációt adni a 444-nek. Kollégáink így kénytelenek voltak jegyet venni, reméljük, a befolyt összeg nem veszíti el közpénz jellegét.

2. Paksi FC-Vasas SC

photo_camera A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN

Ezen a meccsen állítólag 1136 néző volt. Mi 624-et számoltunk, és itt biztosak vagyunk abban, hogy szinte senkit nem hagytunk ki. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos számnak mindössze 55 százaléka igaz. 

Pakson láttuk egyébként az egész forduló legszomorúbb jelenetét. Amikor a csapatok bemutatásakor a műsorközlő valamennyi játékos nevét felolvasta, még a hazaiak közül sem tapsolt vagy éljenzett meg senkit a közönség. Korábban azt gondoltuk, ilyen a világ egyetlen futballmeccsén sem fordulhatna elő. 

A Vasas vendégdrukkerei 80-an voltak, és már ez a hatalmas embertömeg is elég volt ahhoz, hogy túlharsogják az Atomic Strike transzparens alatt szurkoló hazai kemény atommagot. 

3. MTK Budapest FC-Békéscsaba 1912 Előre

photo_camera A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN

Sejtettük, hogy itt lesznek a legkevesebben, de egy MTK-meccs kilátástalanságát lehetetlen túlbecsülni. A csapat jelenleg a Vasas Fáy utcai Ilovszky Rudolf Stadionban játsza hazai meccseit, amíg el nem készül az 5300 ülőhelyes új Hidegkuti Nándor Stadion.

Az az 5300 több mint tízszerese e meccs hivatalos nézőszámának. A szervezők 506-ot hazudtak, mi csak 316-ot számolunk. Helyszíni tudósítóink azonban megesküdtek, hogy a képen csak 27 fősnek látszó békéscsabai vendégtábor időnként 31 főre is felduzzadt, így maradjunk abban, hogy itt 320-an voltak. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos számnak mindössze 63 százaléka igaz. 

Kérdés, hogy ebből a 320-ból hányan fizettek a jegyért, de nem túlzás feltételezni, hogy a jegybevételből 90 percnyi áram költsége is nehezen jön ki. 

4. Szombathelyi Haladás-Diósgyőri VTK

A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN
photo_camera A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN

A Haladás is kénytelen volt ideiglenes otthont találni, amíg 13 milliárd forintból Szombathelyen fel nem épül egy új, 9000 fős stadion. A Diósgyőrt így a viszonylag közeli Sopronban fogadták, állítólag 2127, valójában 1752 néző előtt. A hivatalos nézőszámnak tehát a 82 százaléka igaz.

Ez a magyar mezőnyben szinte pedánsan becsületes hozzállás, ami dicséretet érdemel. Akárcsak az a 150 elszánt DVTK-drukker, akik bevállalták a Miskolc-Sopron-Miskolc vándorutat.

(A képeket köszönjük a Nyugat.hu-nak)

5. Újpest FC-Debreceni VSC

A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN
photo_camera A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN

3347, mondják ők. 2720, mondjuk mi. Itt nehéz volt pontosnak lenni, mivel a kapu mögött sűrűn álló hazai ultrák zászlóikkal és saját testükkel is takarják egymást. Ennek kompenzálására nagyon nagyvonalúan számoltunk, a takarásban lévő helyekre például simán odaképzeltünk embereket. De így is az jött ki, hogy a hivatalos nézőszámnak csak 81 százaléka igaz.

Ez relatíve őszinte önbevallás, ami pedig ennél is fontosabb, teljesen egyértelmű, hogy az NBI 22. fordulójában erre az Újpest-Debrecen meccsre voltak a legtöbben kiváncsiak.

6. Budapest Honvéd FC-Ferencvárosi TC

A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN
photo_camera A KÉPRE, VAGY IDE KATTINTVA A TELJES STADION VALAMENNYI NÉZŐJÉT MEGNÉZHETED, HATALMAS MÉRETBEN

A meccsen, amin a hivatalos hazugság szerint 4460-an voltak, mi alig 1912 nézőt számoltunk. Ettől még mi is elszégyelltük magunkat, úgyhogy mivel a lelátók egy egészen kis darabját nem sikerült lefényképezni, konzultálva a Bozsik Stadion szakavatott ismerőivel úgy döntöttünk, hogy jóindulatúan még 250 embert elhiszünk. Így arra jutottunk, hogy ezen a meccsen, amit két dicső múltú budapesti klub játszott, összesen 2162-en voltak. 

Így a futballhazugság-bajnokságot a kispesti klub nyerte, hiszen itt a hivatalos nézőszámnak mindössze 48 százaléka volt tényleg ott a stadionban.

Ezzel a meccsel kapcsolatban fontos tudni, hogy beengedték rá az úgynevezett szeknnerellenes ferencvárosi kemény magot is, akik közül 497-en meg is jelentek. Hivatalos, úgynevezett kubatovista Fradi-drukker viszont csak 225 volt Kispesten.

Tehát akkor

  • A klubok hazugságaiból kiszámolt 13 332-es össznézőszámmal szemben az NB1 22. fordulóját 9297-en nézték meg. 
  • A hat meccsen átlagosan 1550 néző volt.
  • A hivatalos nézőszámoknak tehát csak 70 százaléka igaz. 

A cikk elején már említett, más stadionokban elvégzett nézőszámlálások alapján úgy tűnik, ez a gyakorlat teljesen általános a magyar fociban, és mindegyik klub hazudik. Mivel ebben a fordulóban volt egy meccs a látszatra kínosan ügyelő Felcsúton is, ez alapján bátran kijelenthetjük, hogy átlagosan

a magyar bajnoki meccsek hivatalos nézőszámának legfeljebb kétharmada lehet igaz.

Érdekes kérdés, hogy jönnek ki a behazudott számok, de erre nincs megnyugtató válasz. Az nem megfejtés, hogy a bérleteseket is automatikusan hozzászámolják minden meccs nézőihez, mert - bár nevetséges módon hivatalos számokat nem tudni - kizárt, hogy például Kispesten legyen 2300 bérletes. Arról nem is beszélve, hogy ilyen alapon a Barcelona és a Real Madrid minden meccsére behazudhatná a telt házat, hiszen van annyi bérletesük, ám mindenki tudja, hogy a Camp Nou és a Santiago Bernabeu nincsenek mindig tele.

Talán arról lehet szó, hogy a klubok is érzik, milyen ciki, hogy csak ilyen kevesen járnak a tízmilliárdokból épített stadionokban iszonyatosan sok közpénzt elnyelő csapatok meccseire, és próbálják saját jelentőségüket nagyobbnak hazudni.

Nem mintha az a 13 332 ember ne lenne szégyenteljesen kevés, de ez a 9297, az ország lakosságának kevesebb, mint 0,1 százaléka

RÖHEJ.

Ezzel az egészet finanszírozó adófizetőknek, vállalkozásoknak érdemes tisztában lenniük.

(Közreműködött Botos Tamás, Horváth Bence, Király András, Rényi Pál Dániel és Szily László)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.