21 évvel az évszázad pere után előkerült egy kés O. J. Simpson egykori birtokáról

külföld
2016 március 05., 07:00

O. J. Simpson gyilkossági perében az ügyészség az első perctől komoly gonddal küzdött. Csak közvetett bizonyítékaik voltak, a legendás füstölgő puskacső, ami ez esetben a gyilkos fegyver, valamilyen vágószerszám kellett, hogy legyen, nem került elő. Most viszont a Los Angeles-i rendőrség (LAPD) egy kést tesztel, aminek állítólag köze lehet a gyilkossághoz.

Vagy nem, legalábbis a rendőrök nagyon visszafogottan nyilatkoztak. 

"Lehet, hogy az egész sztori kamu" - mondta péntek reggeli sajtótájékoztatóján Andy Neiman százados, rendőrszóvivő.

Arra a történetre célzott, hogy egy nyugdíjas rendőr úgy egy hónapja átadott egy kést az LAPD gyilkossági nyomozóinak, amit állítása szerint egy építőmunkástól kapott, aki 1998-ban O. J. Simpson egykori házának bontásán dolgozott. A már visszavonult rendőr akkor a közlekedésieknél dolgozott, állítása szerint egy forgatási helyszínt biztosított, amikor a munkás neki adta a kést.

Amit aztán nem adott át a kollégáinak, állítólag azért, mert azt hitte, hogy az ügy már le van zárva. 

Ismerősei állítása szerint már több mint 12 éve a birtokában van a kés - az a beszámolókból nem derült ki, hogy pontosan mikor került hozzá.

O. J. Simpsont 1994-ben vádolták meg exneje, Nicole Brown és Ronald Goldman meggyilkolásával. Az 1995-ben kezdődő per igazi médiaszenzáció volt, Simpson védői módszeresen szedték szét a vádat, elég kétséget ébresztve az esküdtszékben ahhoz, hogy az bizonyítottság hiányában felmentse a szupersztár sportolóból lett mozisztárt. Ebben nagy szerepe volt a gyilkos fegyver hiányának is.

Ezért is tűnik olyan izgalmasnak a felfedezés, még ha a rendőrség igyekszik is csillapítani a kedélyeket. Neiman nyilatkozatán túl az NBC-nek névtelenül nyilatkozó rendőrök azt mondták, hogy a kés nem összeegyeztethető az áldozatokon talált sebekkel, vagyis ezek szerint még mindig nem a gyilkos fegyvert találták meg. Amiről amúgy eddig közelítő leírást se tudtak adni a nyomok alapján, még az is felmerült, hogy két, teljesen különböző típusú késsel gyilkolt a gyilkos.

Az egész történetet még gyanúsabbá, még inkább marketingszagúvá teszi, hogy pont most mutatják be a Simpson peréről készült sorozatot Amerikában.

A történet hitelességében amúgy a Simpson házának bontását végző vállalkozó, Mike Weber is kételkedik. "Szerinetem ez valami vicc. Az én csapatomból senki sem talált semmit" - mondta. A bontás kezdetekor utasította melósait, hogy ha bármit találnak, ne rakják el, hanem szóljanak neki, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. A Simpson-ház bontása - ahogy a történet egyetlen apró részlete sem - nem kerülte el annak idején a sajtó figyelmét, így 1998-ban a bontáson dolgozók egyike már azzal viccelődött az újságírókkal, hogy "még nem találtuk meg a kést".

Amúgy, még ha ki is derülne, hogy valóban a gyilkos fegyver került elő, Simpson szempontjából ennek már kevés jelentősége van. Az esküdtszék felmendtette, az amerikai jog alapján pedig így ugyanezért a gyilkosságért Kaliforniában már nem lehet perbe fogni. Szövetségi bíróság előtt még perbe lehetne, de az ügynek nem volt olyan aspektusa, ami miatt szövetségi joghatóság alá tartozhatna, így ez kizárható. (Via BBC, Los Angeles Times. Címlapkép: O. J. Simpson 2013-as felülvizsgálati perében a nevadai Las Vegasban. Simpsont 2008-ban emberrablásért ítélték 8-33 év börtönre. A nem megfelelő védelemre hivatkozva kérte az ítélet felülvizsgálatát. Fotó: Ethan Miller/Getty Images.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.