Főleg azok kérnek a csok-ból, akiknél már eleve megvan a 3 gyerek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Eddig közel 1100 igényelést nyújtottak be a bankokhoz az új családi otthonteremtési kedvezményre, azaz a csok-ra. Ők elsősorban használt lakáshoz igényelték a támogatást. A bankok arra számítanak, hogy az igénylések száma az év második felében, az új lakások építésének felfutása után ugrik meg.

OTP

Az OTP Bankhoz január eleje óta 800 csok-kérelmet nyújtottak be. A 10+10 millió forintos - azaz hitellel növelt - megoldást eddig 42-en igényelték, míg az áfa-visszaigénylésre 70-en szerződtek a banknál. Az év eleje óta majdnem 21 ezren érdeklődtek a csok iránt, negyedük kifejezetten a háromgyerekeseknek szóló 10+10 millió forintos konstrukció miatt kereste meg az OTP-fiókokat.

Az OTP idén 20 ezer csok kérelemre számít, átlagosan 1,5 millió forint értékben. 

Ebből az új lakáshoz köthető igénylések 10-20 százalékot tehetnek ki, azonban a bank szerint a 10+10 millió forintos támogatást mindössze az igénylők 1-4 százaléka kérheti majd.

MKB

Az MKB Bankhoz benyújtott igények száma száz alatt van, ők döntően csokot, illetve támogatott hitelt igényelnek, elsősorban - továbbra is - használt lakásra . Hozzátették ugyanakkor, hogy nő az új lakás építéséhez kapcsolódó igények száma is. A kérelmezők többsége kétgyerekes, de a háromgyerekes igénylők száma is növekszik, a támogatott hitel átlagos összege pedig 8 millió forint a banknál. A bank szerint Budapesten és az ország keleti régiójában érdeklődnek a legtöbben, az MKB az év második felében várja az igénylések számának növekedését.

FHB

Az FHB Banknál több mint 6000-en regisztráltak, a bank több mint 200 csok-igénylést fogadott be már, amelyek csaknem 85 százaléka használt lakásra vonatkozik. Az igénylők nagy része, 40 százaléka az állami támogatás mellé hitelt is igényelt. A kérelmek több mint harmadát Budapesten és Pest megyében adták be, 7,9 százalékát Csongrád megyében, míg 6 százalékát Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Baranya megyékben.

Az FHB szerint a 10 milliós csok és a kapcsolódó hitel igénylői nagyobb számban akkor várhatóak, amint elkészülnek a csok követelményeinek megfelelő házak, lakások. 

Most kevés új lakás érhető el és a társasházi fejlesztési projektek is erősen koncentráltak helyileg. Ez a trend az új lakások számának növekedésével várhatóan módosul: az igénylések arányában növekedhetnek az új lakásra elérhető támogatott formák és ezzel együtt az igényelt, majd a folyósított összegek is. Szerintük arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy új lakás elkészülte jellemzően több használt piaci tranzakciót is szokott generálni.

Erste

Az Erste Bank szintén nagy az érdeklődést tapasztalt a támogatások iránt az ország minden régiójában és a fővárosban is. Az év hátralévő részében megnövekedett érdeklődéssel és hitelkereslettel számolnak, különösen az új lakások építése és vásárlások piacán.

CIB

A CIB Bank mind a csok, mind a 3 százalékos hitel iránt jelentős érdeklődést tapasztal, de még nem vezették be a konstrukciókat, szerződéskötésre nem került még sor. Tapasztalataik szerint január első felében jellemzően a 3 vagy több gyermekesek voltak többségben, de az elmúlt időszakban a használt lakáshoz is igényelhető támogatás iránt is sokan érdeklődnek. Az érdeklődők jellemzően budapestiek vagy vidéki nagyvárosok lakói.

UniCredit

Az UniCredit Bank szerint az új csokra első körben azok építenek terveket, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek.

A bank arra számít, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is a használt lakáshoz kapcsolódó hitelkérelmek lesznek többségben, ugyanakkor úgy látják, hogy az új lakásra igényelhető csoknak köszönhetően idén az új lakásépítések, azaz a magánszemélyek által épített családi házaknál élénkülhet jelentősebben az érdeklődés és a kereslet.

Budapest Bank

A Budapest Banknál az érdeklődők többségét szintén a 10+10 millió forintos otthonteremtési támogatás érdekelte, eddig leginkább az egy- és kétgyermekesek igényelték a csokot a banknál. A bank az év második felében számít a tényleges igénylések befutására, addig főleg érdeklődőket várnak. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.