A Liza, a rókatündér lett a legjobb magyar film

FILM
2016 március 06., 19:29
comments 165

A Liza, a rókatündér című alkotás nyerte el a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a 2. Magyar Filmhéten, aminek vasárnap esti gáláján először adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 18 kategóriában. Különdíjat kapott az Oscar-díjas Saul fia.

A Liza, a rókatündért 15 kategóriában jelölték, és végül 7 díjat nyert el a film: a legjobb rendezőét Ujj Mészáros Károly, a legjobb női főszereplőét Balsai Móni vehette át.

photo_camera Balsai Móni átveszi a díjat (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A Liza alkotói kapták a legjobb látványért, zenéért, vágásért (Czakó Judit), valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmesternek járó Magyar Filmdíjat.

Ujj Mészáros Károly a rendezésért elnyert díjat átvéve a Saul fia alkotóinak viccesen megköszönte, hogy nem indultak a versenyen, és így esélyt kaphattak más filmek is a díjak elnyerésére. Felidézte, hogy a Liza, a rókatündér nyolc évig készült.

photo_camera Ujj Mészáros Károly átveszi a díjat (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A Félvilág lett a legjobb tévéjátékfilm, ez az alkotás 11 jelölésből négyet váltott díjra: legjobb férfi mellékszereplő (Kulka János), legjobb tévéjáték, operatőr (Nagy András) és forgatókönyvíró (Köbli Norbert). Az egykori kurtizán, Mágnás Elza életének utolsó napjait bemutató film rendezője Szász Attila.

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Veszettekben nyújtott alakításáért.

photo_camera Ifj. Vidnyánszky Attila átveszi a díjat (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter lett az Utóéletben nyújtott teljesítményéért.

A legjobb ismeretterjesztő filmnek a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című filmet, Mosonyi Szabolcs rendezését választották a Magyar Filmakadémia tagjai.

A kisjátékfilmek közül Kovács István Betonzaj című munkáját ítélték a legjobbnak.

A legjobb animációs filmnek járó Magyar Filmdíjat Gauder Áron rendezése, a Kojot és a szikla című alkotás kapta.

A dokumentumfilmek kategóriájában a Drifter, Hörcher Gábor rendezése nyerte el a díjat.

A Magyar Filmdíjakért folyó versenyben a Saul fia, Nemes Jeles László hétfőn hajnalban Oscar-díjjal jutalmazott alkotása nem indult, de a szervezők különdíjjal jutalmazták. Nemes Jeles László megköszönte a stáb munkáját, és arról beszélt, hogy amikor 2003-ban visszaköltözött Párizsból, mennyire fontos volt számára az az itteni filmes világ, ami befogadta és a stúdió, ahol első kisfilmjeit készítette.

photo_camera Nemes Jeles László különdíjat vesz át Mészáros Márta és Rófusz Ferenc rendezőktől (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Az este a Körhinta című filmből, Fábri Zoltán alkotásából és a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezte Körhinta című előadásából bemutatott részlettel kezdődött és zárult.

A gála végén a színpadon megjelent a film főszereplője, Törőcsik Mari, a nemzet színésze is. Gratulált a Saul fia alkotóinak, és felidézte, hogy egykor együtt játszott a film főszereplőjével, Röhrig Gézával az Eszmélet című tévéfilmsorozatban, aki abban a kis József Attilát játszotta.

photo_camera Törőcsik Mari és ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Az eseményen megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt években elhunyt jeles alkotóiról is.

A Magyar Filmdíjakról a Magyar Filmakadémia tagjai döntöttek szavazással. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.