A német pénzügyminiszter szerint nincs értelme Nagy-Britannia távozásának az EU-ból

eu
2016 március 06., 14:21
comments 66

Wolfgang Schäuble a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában határozott nemmel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy a Brexit esetén Nagy-Britannia hozzáférhetne-e az EU belső piacához úgy, hogy nem fizet be többé az EU költségvetésébe, és nem tekinti magára nézve kötelezőnek az unión belüli szabad mozgás elvét.

Schäuble szerint egy ország „vagy tagja az egységes piacnak, vagy nem”, köztes megoldás nincs.

Vannak olyan nem EU-tag európai országok, amik részesei az egységes piacnak, de ezek is fizetnek az EU-költségvetésbe, és el kell fogadniuk a szabad mozgás elvét, anélkül, hogy részt vennének a döntéshozatalban.

„Nem igazán értem, hogy az Egyesült Királyság miért akarna úgy az egységes piac tagja maradni, hogy nincs befolyása a döntésekre”

– fogalmazott a német kormánypárti politikus, aki szerint ha a brit EU-tagságról júniusra kitűzött népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozik az EU-ból, akkor nem lenne tagja tovább az unió belső piacának sem, hacsak nem jut olyan megállapodásra Brüsszellel, hogy más, nem EU-tag országokhoz hasonlóan részese marad az egységes piacnak az EU-n kívülről.

De ebben az esetben továbbra is el kellene fogadnia az emberek szabad mozgásának elvét, és be kellene fizetnie az EU költségvetésébe. 

Ennek nem igazán lenne értelme – mondta Schäuble, aki meg van róla győződve, hogy a brit választók „a józan észre alapozva” hozzák meg döntésüket.

Wolfgang Schäuble 2013. augusztus 25-én Berlinben.
photo_camera Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter (Fotó: Rainer Jensen / AFP / DPA)

Ha a népszavazáson mégis negatív döntés születik, a többi EU-tagállam „akkor sem követne el öngyilkosságot”, hanem az adott helyzetben elérhető legjobb megoldásért harcolna.

Ez azonban hosszú évekig tartó, igen nehéz tárgyalássorozatot igényelne, és olyan bizonytalanságot teremtene, ami „méregként hatna” a brit gazdaságra, az európai kontinensre és a világgazdaságra egyaránt – mondta.

Szerinte jobb az ilyen katasztrófákat elkerülni, semmint a katasztrófa után gondolkodni azon, hogy miképp lehetne a következményekből kilábalni.

A brit kormány – miután a múlt havi EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ára írt ki népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.

A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja, de a brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt ennek ellenére megosztott a kérdésben. A kabinet több tagja is jelezte, hogy a Brexit mellett akar kampányolni, és a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben arra szavaz a júniusi népszavazáson, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

Boris Johnson is kilépne

Csatlakozott a kilépést pártoló táborhoz Boris Johnson, London polgármestere, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa is, akit a brit sajtó egyöntetűen a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon.

A vasárnapi BBC-műsorban Schäuble után Johnson is megszólalt. Azt mondta, azért csatlakozott a Brexit-táborhoz, mert meggyőződése szerint az lenne a kockázatos opció, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna, mivel az unió – az euró megőrzése érdekében – épp most fejlődik egyre centralizáltabb, mind föderalistább képződménnyé. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.