Ausztria nem kér a menekültkvótából

"Ausztria nem akar részese lenni semmilyen kvótarendszernek, amely a menekültek szétterítéséről rendelkezik az Európai Unióban, mert tesz maga így is eleget a válság enyhítésére" 

- idézi a Reuters Hans Peter Doskozil szociáldemokrata védelmi minisztert, aki az Österreich c. lapnak nyilatkozott a Törökország részvételével megrendezésre kerülő migrációs csúcs előtt. 

Az osztrák kormányt sok kritika érte emberi jogi szervezetek és az Európai Bizottság részéről, amiért az elmúlt hónapokban drasztikusan szigorított menekültpolitikáján. Miután tavaly 90 ezer menedékkérelmet regisztráltak, az osztrák hatóságok idén limitálták a naponta feldolgozásra kerülő kérelmek számát. 

Doskozil azt mondta, így is 37500 menedékkérőt engednek be egy év alatt, és semmi nem indokolja, hogy ezen felül továbbiakat vegyenek át Görögországból. Szerinte ez rossz üzenet lenne. 

"Itt az ideje azoknak az országoknak is kivenni a részüket a közös teherviselésből, akik kedvezményezettjei az uniós támogatásoknak, hogy segítsenek megoldani a görög-macedón határon rekedt emberek helyzetét"

- üzent a miniszter egyszersmind azoknak az országoknak is, akik miközben rengeteg pénzt kapnak a közösségtől, semmilyen áldozatot nem hoznak, hogy enyhítsék a menekültválságot. Ilyen ország Magyarország is.

(Reuters)