Donald Trump: Ütnünk kell a barbárokat

A jelenleg a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelem élén álló Donald Trump New York-i milliárdos a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban azt mondta, elnökként módosíttatná a törvényeket, és lehetővé tenné, hogy a terroristákat gyakorlatilag kínvallatásnak vessék alá.

Donald Trump már sokadszor változtatta meg az álláspontját. Korábban arról beszélt, hogy újra bevezetné a vízbefojtást imitáló vallatást (waterboarding), és a terroristák családtagjait is célba venné. Később azt mondta: a fegyveres erők főparancsnokaként sosem adna utasítást háborús bűntett elkövetésére.

Most azt mondta: elnökként természetesen ő is tiszteletben tartaná a törvényt, de megváltoztatná, kiszélesítené a jogszabályokat, mert „ütnünk kell a barbárokat” („we have to beat the savages”).

Az USA-ban 2006-ban, még a Bush-kormány idején betiltották a kínvallatást, amit jellemzően a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után kezdtek alkalmazni „fokozott kihallgatási technikának” nevezve a módszert. A CIA egészen 2009-ig alkalmazhatta ezeket az eljárásokat, amikor Barack Obama, hivatalba lépése után két nappal a CIA-nak is megtiltotta a kínvallatást.

„Az Iszlám Állam terroristáinak nincsenek szabályaik vagy törvényeik, nekünk viszont túlságosan is szigorú törvényeink vannak” – fejtegette az elnökjelöltségre pályázó ingatlanmágnás, aki azt mondta, hogy bár nincs elbűvölve tőlük, de tiszteli ezeket a szigorú törvényeket.

Azt is mondta a Foxnak, hogy szerinte Amerika nagyon gyenge lett, és nem elég hatékony, „emiatt a mentalitás miatt” nem tudja legyőzni az ISIS-t.

Trump még csütörtökön, a republikánus pályázók országos televíziós vitájában arról beszélt, hogy elnökként elrendelné a kínvallatás gyakorlatának visszaállítását, megszegve ezzel akár a nemzetközi jogot is. Még a republikánus táborban is élesen bírálták őt ezért, és pénteken a Wall Street Journalnek küldött írásos nyilatkozatában leszögezte, hogy nem rendelné el az amerikai hadseregnek, hogy megszegje a nemzetközi előírásokat. De minden jogi lehetőséget megragadna, hogy megállítsa a terroristákat.

Michael Hayden, az amerikai légierő négycsillagos nyugalmazott tábornoka, a CIA és az NSA volt igazgatója egyébként a napokban egy interjúban egyértelműen leszögezte, hogy a hadsereg visszautasítaná, ha olyan utasítást kapna, ami szerint a terroristákat vagy a családtagjaikat meg kell kínozni. (MTI, CNN)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.