Lelépne Pest megyéből egy település

2016 március 6., vasárnap 9:10
105

Ma sok helyen választ az ország: időközi választás lesz a Zala megyei Rigyácon, a Nógrád megyei Karancskeszin, ahol meghalt Kurunczi István polgármester, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalon, ahol pedig feloszlatta magát a közgyűlés. Igazán nagy dolgok Pest megyében lesznek. Itt Péteriben és Tápiószentmártonban tartanak választás - mindkét helyen feloszlatta magát a közgyűlés. A legizgalmasabb voksolásra mégis Szentlőrinckátán lesz, ahol arról tartanak helyi népszavazást, hogy leszakadjon-e a település Pest megyéről, és helyette Jász-Nagykun Szolnokhoz tartozzon. 

Szentlőrinckáta két kilométerre fekszik Pest megye határától. Elhelyezkedése miatt a Közép-magyarországi Régióhoz (KMR) tartozik, és ezért uniós forrásoktól esik el, mivel a szomszédos Észak-alföldi Régióra kedvezőbb támogatási feltételek vonatkoznak - ezért döntött novemberben a képviselőtestület a népszavazásról. 

Nagy István polgármester már 2017 januárjától megyét váltana, de erre a friss jogértelmezés szerint csak 2019-ben kerülhet sor. Az 1595 szavazásra jogosult felének el kell mennie, hogy érvényes legyen a szavazás.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt