Lelépne Pest megyéből egy település

Ma sok helyen választ az ország: időközi választás lesz a Zala megyei Rigyácon, a Nógrád megyei Karancskeszin, ahol meghalt Kurunczi István polgármester, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalon, ahol pedig feloszlatta magát a közgyűlés. 

Igazán nagy dolgok Pest megyében lesznek. Itt Péteriben és Tápiószentmártonban tartanak választás - mindkét helyen feloszlatta magát a közgyűlés. A legizgalmasabb voksolásra mégis Szentlőrinckátán lesz, ahol arról tartanak helyi népszavazást, hogy leszakadjon-e a település Pest megyéről, és helyette Jász-Nagykun Szolnokhoz tartozzon. 

Szentlőrinckáta két kilométerre fekszik Pest megye határától. Elhelyezkedése miatt a Közép-magyarországi Régióhoz (KMR) tartozik, és ezért uniós forrásoktól esik el, mivel a szomszédos Észak-alföldi Régióra kedvezőbb támogatási feltételek vonatkoznak - ezért döntött novemberben a képviselőtestület a népszavazásról. 

Nagy István polgármester már 2017 januárjától megyét váltana, de erre a friss jogértelmezés szerint csak 2019-ben kerülhet sor. Az 1595 szavazásra jogosult felének el kell mennie, hogy érvényes legyen a szavazás.

(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.