Szentlőrinckátát nem érdekli, hogy Pest vagy Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozik-e

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a szentlőrinckátai népszavazás, ami arról döntött volna, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozzon-e a Pest megyei település – közölte az MTI-vel a község jegyzője.

Mezeiné Kovács Margit tájékoztatása szerint a szavazásra jogosult 1557 választópolgár közül csak 152-en adták le a voksukat, ami 9,76 százalékos részvétel jelent. Az érvényességhez a részvételnek meg kellett volna haladnia az 50 százalékot, így a szavazás érvénytelen lett.

A szavazók közül 32-en támogatták, 120-an pedig ellenezték a megyeváltást.

Nagy István, a település független polgármestere az MTI-nek korábban elmondta, hogy a megyeváltásról szóló helyi népszavazást azért kezdeményezték tavaly novemberben, mert a 2 km-re lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez szerettek volna csatlakozni.

Szentlőrinckáta Pest megyei településként jelenleg a Közép-magyarországi Régióhoz tartozik, ami miatt uniós forrásoktól esnek el, a váltással azonban az Észak-alföldi Régióhoz kerültek volna, amire kedvezőbb EU-s támogatási feltételek vonatkoznak – mondta.

A polgármester szerint a közelmúltban kapott jogértelmezés szerint a váltásra csak 2019-ben kerülhetett volna sor, amikorra már megtörténik az uniós források szétosztása, így a szavazás lényegében elvesztette a tétjét.