Ted Cruz nyerte a republikánus háború szombati fordulóját

külföld
2016 március 06., 07:12
comments 45

Ted Cruz több delegáltat nyert a "Super Saturday" napján, mint bárki a republikánus oldalon, és ezzel ő volt az újabb forduló győztese. A texasi szenátor Kansas és Maine államokban is simán megnyerte a kaukuszt, míg fő riválisa, Donald Trump Louisianában és Kentuckyban tudott győzni, de kevésbé meggyőző fölénnyel. 

Cruz in Kansas. Fotó: J Pat Carter / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP.
photo_camera Cruz in Kansas. Fotó: J Pat Carter / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP.

A "Super Saturday" vesztese Marco Rubio, floridai szenátor volt, aki még egy második helyet sem tudott besöpörni a Cruz-Trump kettős árnyékában - Maine-ben összesen csak 8 százalékot sikerült összegereblyéznie, így egyetlen delegáltat sem tudott nyerni a konvencióra, miközben Cruz 46, Trump majdnem 33 százalékot kapott. 

Jeb Bush kiesése után, és a mezőny folyamatos szűkülésével Rubio maradt volna a Grand Old Party utolsó reménysége, hogy az establishment, a pártelit nevében megküzdjön a jelöltségért, de a jelek szerint hiába állt ki mellette többen a vezetésből, képtelen felnőni a feladathoz. Nem volt jó ötlet lesüllyedni Trump szintjére, és vitatkozni a farokméretekről. Trump már meg is ajánlotta Rubiónak, hogy ideje kiszállni a versengésből. 

A demokratáknál felemás a kép: Bernie Sanders Nebraskában és Kansasban is lenyomta Hillary Clintont, aki viszont - a feketék által sűrűn lakott - Louisianában elsöprő, 70 százalék feletti győzelmet aratott. Az Associated Press kalkulációja szerint Clinton 1104 delegáltat tud felvonultatni, míg Sanders 446-ot a győzelemhez szükséges 2383-ból. 

(Daily Beast / Associated Press

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.