Elakadt a török-uniós csúcs, de nem egyedül Orbán miatt

2016 március 7., hétfő 19:40
821

A 444-nek kora este kormányközeli források azt mondták, és a közmédia M1 televíziójában már Kovács Zoltán is arról beszélt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök megvétózta az Európai Unió és Törökország közötti egyezséget, amiről Brüsszelben tárgyalnak a közösség vezetői és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Saját brüsszeli forrásaink szerint ugyanakkor

egyáltalán nem tart még ott a napirend, hogy a magyar kormányfő hivatalosan el tudja kaszálni a javaslatot, amit más országok vezetői is elfogadhatatlannak tartanak. Magyarország egy a tiltakozó államok közül, de nem az egyetlen.

Éjszakába nyúló tárgyalássorozat van kilátásban, és több ország vezetője is kifogásolja a napközben előállt új török javaslatot. Nem valószínű, hogy ma lesz megegyezés.

Amikor még jó a hangulat: a közös kép előtt. Fotó: BELGA PHOTO POOL / CHRISTOPHE LICOPPE 
Fotó: POOL CHRISTOPHE LICOPPE

Az a koraesti órákban kitudódott, hogy a ma tárgyalt elképzelés szerint jelentősebb horderejű együttműködés van kilátásban, mint ami a felek közti novemberi egyezség alapján körvonalazódni látszott.

Ez alapján Törökország (a novemberben kialkudott 3 mellé) újabb 3 milliárd eurót kapna az uniótól, és visszafogadná az illegálisan (egy meghatározott időpont után) Görögországba érkezett menekülteket, miközben az Unió minden visszafogadott szíriaiért cserébe befogadna egy menekültet Törökországból. 

Az M1 híradójában Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt, hogy ez Magyarország számára elfogadhatatlan, és ez is a szalagcím: "Orbán Viktor megvétózta a direkt áttelepítési javaslatot." Az MTI híradása és több lap is úgy interpretálta a hírt, hogy a magyar miniszterelnök miatt állnak a brüsszeli tárgyalások. 


A kormányszóvivő a Twitteren is osztotta a hírt, miszerint Orbán Viktor saját kezűleg akasztotta meg az európai egyeztetéseket.

Brüsszeli forrásaink alaposan árnyalták ezt a képet, ugyanis az egyeztetések menetrendje még nem tart ott, hogy volna mit egyáltalán vétózni. Értesüléseink szerint jelenleg kodifikációs munka zajlik, és a jogászok épp paragrafusokba igyekszenek önteni a török fél javaslatait. Csak ezek után kerül majd sor vitára és ülnek asztalhoz az uniós vezetők valamint Davutoglu miniszterelnök. 

Orbán Viktor jelezte - mint ahogy azt már megtette napközben is -, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan a legújabb török ajánlat, de mások is kifogást emeltek.  

Egy helyszínen lévő tanácsi hivatalnok arról tájékoztatott: informálisan több tagállam szerint is elfogadhatatlan a török javaslat, így például Ciprus és Görögország is ellenzi a csatlakozási fejezetek megnyitásának számát, miközben kelet-európai országok az áttelepítés ellen érvelnek. Tény, hogy nem tűnik közelinek az egyezség, de a jelek szerin nem egyedül a magyar kormányfő ellenkezése miatt van távol a megegyezés. Jellemző a hangulatra, hogy olasz kommentárok is saját vétóként kezelik a helyzetet. 

Több helyen megemlítik források a ciprusiakat, de helyi tudósítók a franciák ellenkezéséről is adtak hírt.

Az ülés várhatóan alaposan belenyúlik majd az éjszakába. Az mindenesetre most már biztos, hogy a mai este során nem lesz megegyezés - ezt egyébként már délután valószínűsítették a Reutersnek nyilatkozó uniós hivatalnokok.

Időközben az Euractiv azt írja, hogy Davutoglu török miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Mark Rutte hollan miniszterelnök már tegnap este megegyeztek a megállapodás szövegéről, de azt 

a tagállamok többsége, nem csak a már korábban vonakodó kelet-európaiak, hanem más országok is elutasították.

Amint újabb információink vannak a brüsszeli egyeztetések alakulásáról, frissítjük cikkünket. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt