Rendmániás közellenségből lett a lázadók kedvence

oktatás
2016 március 07., 12:42
comments 169
  • Országos mozgalmat vezet a hatalom ellen, pedig akár a Fidesz embere is lehetne.
  • Törtetőnek ismerik, aki 33 évesen a semmiből lett gimnáziumi igazgató. 
  • Narancsszínű selyemnyakkendőt húzott, száműzte a spagettipántot és a csókolózó párokat az általa vezetett gimnáziumból. 
  • Közellenség volt, de aztán kockás ingben maga mögé állította a diákokat. 
  • Ha nem teljesítik 100 százalékosan a követeléseit, nem indul újra igazgatónak, de egyelőre a politikától is irtózik. 
  • Portré Pukli Istvánról, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatójáról és a Tanítanék Mozgalom egyik vezetőjéről.
  • A cikk az abcug.hu-n jelent meg először, szerzője Szurovecz Illés.

“Tiltakozunk oktatási rendszerünk diktatórikus és egész pályás letámadása ellen!” – így kezdődött a zuglói Teleki Blanka Gimnázium tantestületének január 13-i nyílt levele, amelyben 16 pontba sűrítették az oktatással kapcsolatos problémáikat. Egy hónappal később Pukli István, az iskola igazgatója már több ezer Kossuth téri tüntető előtt kelt ki az esztelenül bürokratikus és felülről irányított rendszer ellen.

Ott állt mellette Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára is, aki az országos mozgalommá duzzadt tiltakozás kezdeményezője volt. Róla azonban ma már kevesen beszélnek, Pukli ugyanis szédületes gyorsasággal vált a tanártüntetések arcává: legalább olyan hirtelen, ahogy 2012-ben általános iskolai magyartanárból gimnáziumi igazgató lett.

Az Isten háta mögött tanulta a fegyelmet

“István mindig elsőként érkezett meg az osztályba” – mondta róla egykori gimnáziumi padtársa, amikor a fiatal Pukli hétköznapjairól kérdeztük. “Dunaszentgyörgyről járt be Szekszárdra, ami nagyjából harminc kilométer. 7 óra 40-kor kezdődött a tanítás, de István már a 6:10-es buszon rajta volt, hogy elkerülje a zsúfolt járatokat. Hétkor ért be, nagyjából akkor, amikor a szekszárdi osztálytársai felébredtek” – mesélte. Pukli így már 14 évesen rákényszerült arra, hogy körültekintő és fegyelmezett legyen. “Ha az ember bejárós, nem szúrhatja el. Nem hagyhat otthon könyvet, kell lennie nála gyógyszernek, zsebkendőnek” – folytatta.

MTI Fotó: Bruzák Noémi
photo_camera MTI Fotó: Bruzák Noémi

“Csak négy fiú járt az osztályba, ő volt közülük a legfegyelmezettebb. Mindig lehetett rá számítani. Korán tudta, hogy mit akar, és azért küzdött, hogy kitörjön Tolna megyéből. Ez persze mindannyiunkra igaz volt”.

Pukli egy kétezer fős Tolna megyei községből, Dunaszentgyörgyről származik, önéletrajza szerint apja szerelő, anyja pénzügyi előadó volt. A dunaszentgyörgyi általános iskolába járt, ahonnan 1994-ben sikerrel felvételizett a megye egyik legjobb középiskolájába, a szekszárdi Garay János Gimnázium humán tagozatos osztályába.

“Nem voltam egy kicsapongó gyerek” – fogalmazott Pukli, aki kamaszként kifejezetten túlsúlyos volt. “Emiatt biztosan hátrányt szenvedett. Kevésbé tudta belevetni magát a csajozásba, és a tesitanárok is mindig szekálták. Ő volt a gyerek, akit nem lehetett bevenni kosarazni, és aki nem tudott felmenni a gyűrűre, mégis felzavarták” – mondta róla volt osztálytársa.

Pukli már huszonéves volt, amikor egy stroke után kiderült, hogy születésétől fogva volt egy lyuk a szívén, amit soha nem vettek észre, noha gyakran vizsgálták orvosok. “A szívprobléma miatt egész gyerekkoromban nagy volt az alvásigényem, sosem aludtam ki magam, az orvosok meg gyógyszerekkel tömtek, amik erősítették az étvágyamat” – mondta Pukli. A most filigrán, nyurga alkatú igazgató súlya könnyen ingadozik, elmondása szerint azért is hordott sokáig öltönyt, mert az “ápol és eltakar”.

Volt osztálytársa szerint a fegyelmezettséget tükrözte Pukli beszédmódja is. “Stresszes volt, mégis jól teljesített, ha ki kellett állni az osztály elé. Egyszer kihívták felelni fizikából, fogalma sem volt az anyagról, a tanár szinte elbőgte magát, és könyörgött Istvánnak, hogy mondja meg, mit tenne a helyében. Ő erre javasolta, hogy kérdezze tőle mondjuk Kepler első törvényét, mert azt pont tudta. A végén majdnem ötöst kapott, egy teljesen vesztes helyzetet fordított a maga javára”- mesélte.

Rendet tenni küldték

Puklit azért küldték a Teleki Blanka Gimnáziumba, hogy rendet tegyen abban a “liberális tébolydában”, és a feladat testhez álló volt Puklinak. A kerület vezetése mindenképp le akarta váltani a túlságosan liberálisnak elkönyvelt Rudas Pétert, így kapóra jött az Arany János Általános Iskolában tanító, történelem-magyar szakos Pukli jelentkezése. Az elmúlt hetekben ő maga is többször nyilatkozta, hogy az önkormányzat rendet tenni küldte az iskolába, aminek gyorsan próbált megfelelni.

Nem sokkal kinevezése után a gyerekek egy rendezvényen már fekete-fehér ruhában pompáztak, amire korábban állítólag nem volt példa – idézte fel egy zuglói kormánypárti politikus. 

“Nem akarta, hogy a gyerekek csak úgy nőjenek a világba”.

“Látszott, hogy nagyon akarja a posztot, jó értelemben vett karrieristának tűnt” – mondta róla a képviselő, aki a pályázat idején részt vett a jelöltek meghallgatásán. “Nagyon tudta, hogy mit akar, konkrét elképzelései voltak arról, hogy milyennek kell lennie egy iskolának. Ugyanakkor több szerénységet vártam volna egy ilyen fiatalembertől, voltak is félelmeim vele kapcsolatban, mert úgy éreztem, mintha a belső bizonytalanságát kompenzálná ezzel a túlzott magabiztossággal. Aki tényleg bízik magában, az nyugalmat áraszt, és nem olyan kapkodós, mint ő”.

A spagettipántos felsőnek otthon a helye

“Nyolc óra húszkor kezdődött az első óra, de ő sokszor már nyolckor kiállt a kapuba, hogy fogadja az érkezőket. Rászólt azokra a lányokra, akik szerinte túl lengén öltöztek” – mondta egy volt telekis diák, aki Pukli érkezésekor volt végzős. “Levetette a baseball-sapkákat, és eltakartatta a lányok vállát. Iskolához méltó öltözködést követelt. Tesi órán is egységes, fehér pólós-fehér zoknis felszerelést tett kötelezővé, nehogy úgy nézzünk ki, mint egy szedett-vedett madárcsapat” – mondta.

Pukli szerint az túlzás, hogy nem látszódhatott ki a lányok válla, de valóban kérte, hogy ne hordjanak spagettipántos felsőt. “Azért álltam ki a kapuba, hogy köszöntsem a diákokat. Az tény, hogy ha egy 16 éves kislány forrónadrágban jött, és kirakta mindenét, rászóltam, hogy ennél jobban fel kellene öltözni” – mondta az igazgató az Abcúgnak. Az igazgató eközben mindennap fehér ingben és öltönyben járt, amivel vonalas ember benyomását keltette.

Nincs csók a folyosón

Pukli szigorította az iskola elhagyására vonatkozó szabályokat is. A már idézett diák szerint tizenegyedikben és tizenkettedikben többeknek nem kellett bejárni angol órára, mert előrehozott érettségit tettek. Rudas idejében erre az időre elhagyhatták az iskolát, vagy elüthették az időt az udvaron, Pukli viszont kifüggesztette a bejárathoz a nevüket, és odaírta, hogy lyukasórában a könyvtárban kell tartózkodniuk. “Ha valakit elüt az autó, az az én felelősségem. Akkor már inkább üljenek szervezetten a könyvtárban, ahol figyelnek rájuk” – kommentálta a döntést Pukli.

photo_camera Tüntetés Pukli mellett. Kép: Botos Tamás

Az új igazgató általában az osztályfőnökökön keresztül közvetítette a diákoknak, hogy milyen magatartást vár el tőlük. “Nyolcadik órában volt osztályfőnökink, amiről általában hazaengedtek minket, kivéve, ha Pukli üzent valamit. Nagyjából kéthetente biztosan bent kellett maradni emiatt” – emlékezett egy volt diák, aki szerint Pukli így üzente meg azt is, hogy a diákok közti romantikus kapcsolatoknak nincs helye a falakon belül. Pukli ma is rászól azokra, akik a folyosón csókolóznak, mert 

“ez az intim szférához tartozik, senkinek semmi köze hozzá”.

Az Abcúgnak nyilatkozó korábbi diákok szerint Pukli próbálkozásai többnyire elhaltak, mert a felsőbb évesek egyszerűen nem engedelmeskedtek neki. Pedig az igazgató próbált közvetlennek mutatkozni. Az évnyitón több száz diák előtt azt mondta, bárki fordulhat hozzá, ha baj van, de még a telefonszámát és az e-mail címét is megadta nekik. “Próbálta megmutatni, hogy ő is ember. Beszélt a magánéletéről is, az egész iskola előtt közölte, hogy hamarosan apa lesz”.

Bevésni a fejekbe, hogy ő az igazgató

Pukli pattogós bemutatkozását a tantestület is megérezte. Néhányan eleve nem voltak hajlandóak vele dolgozni, ezért maguktól felmondtak, másokat pedig ő bírt távozásra. A tanárokat is ellenőrizni kezdte, sokszor a folyosón figyelte, hogy időben mennek-e be órára, és nem fejezik-e be idő előtt.

Maximalistának szoktak nevezni. Nem tudom, ez jó szó-e, de az biztos, hogy a többiektől is elvárom azt, amit magamtól, magyarázta Pukli, aki szerint az iskola eredményei őt igazolják. Az igazgató saját bevallása szerint az autoriter vezetési stílusban hisz, amiből fokozatosan érdemes engedni. “Eleinte valóban egymásnak feszülős volt a légkör” – mondta. Szerinte az egész iskola fegyelmezettebb lett, a tanárok magukévá tették az ő szemléletét, akinek pedig nem sikerült, az úgyis elment már.

Egy volt beosztottja szerint Pukli állandóan értekezleteket tartott, gyakran még a szünetekben is összehívta a tanárokat, ahol részletesen előadta az elvárásait. Tanmenetet és óraterveket íratott, valamint órákat kezdett látogatni, ami alapján részletes véleményt írt a tanárokról, és ha kellett, ki is osztotta őket.

Az igazgatóról több forrásunk is elmondta, hogy erős, határozott egyéniség, de ettől még nem mindenki tartja karizmatikusnak. “Ha az lenne, akkor a személyiségével maga mögé tudna állítani embereket, de ő nem ilyen. Inkább hatalommániás, már-már zsarnoki volt a fellépése” – mondta róla a volt kollégája. “Hétvégén is e-mailekkel bombázta a tantestületet, mindenre munkacsoportot csinált, beszámolókat kért” – mondta forrásunk, aki végül maga mondott fel az iskolában. “Szerintem érezte, hogy a tantestület nem fogadja el, ezért folyamatosan próbálta bevésni az emberek fejébe, hogy ő az igazgató. Mindent folyamatos kontroll alatt tartott”.

Egy volt diák szerint a változás a tanári szobán is látszott: korábban mindenki szanaszét hagyta a holmiját az asztalon, Pukli érkezése után viszont szokatlan rend uralkodott el. Az igazgató a saját irodáját is átrendezte, kipakolta az évek során felhalmozódott lomokat, növényeket vitt be, és még a kormánytól kapott Nemzeti könyvtár sorozat darabjait is kirakta a polcra, egy sorral Soros György “Nyílt társadalom” című műve alá, ami még az előző időszakból maradt ott. “A könyveket nem dobtam ki, de saját darabok közül csak szakkönyveket hoztam be. Eddig észre sem vettem a Soros-kötetet” – csodálkozott ottjártunkkor, és gyorsan meg is nézte, van-e benne ajánlás. Nem volt.

Bár a vezetésben autoriter, az oktatási módszere kifejezetten progresszív: Pukli nemrég hosszasan beszélt az Abcúgnak a frontális oktatás problémáiról, a digitális nevelés és a tananyag-csökkentés fontosságáról. Az igazgató a kompetenciaalapú oktatás híveként ismert, a kilencedikeseket most is egy modern, játékosításra épülő módszerrel oktatja, amit Pukli itt fejtett ki bővebben.

Nagy hangsúly a hazafias nevelésen

“A első hetekben narancssárga selyemnyakkendőt hordott. Mindig azon röhögtünk, hogy egy tízes skálán vajon mennyire fideszes. Kábé tízre tippeltünk” – mondta egy korábbi telekis diák.

Egy zuglói fideszes képviselő az Abcúgnak azt mondta, az oktatásért felelős Ferdinandy István alpolgármester javaslatára szavaztak Puklira, ők nem is igazán foglalkoztak azzal, hogy valóban alkalmas-e a posztra. Ugyanígy azt sem tudták, hogy 1997-től tíz éven át az MSZP tagja volt, de ilyesmi nem is merült fel senkiben, mert ahogy egy másik fideszes fogalmazott, “senki sem gondolta róla, hogy ultrabalos lenne, hiszen keresztény-konzervatív ember benyomását keltette, és mások is ezt mondták róla”. Ezt erősítette meg Rudas Péter is, aki korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a pályázat beadása idején megkérdezte Puklitól, hogy van-e hátszele, mire ő azt felelte: Ha konkrét protekcióra gondol, olyan nincs, de

azt a keresztény-konzervatív értékrendet vallom, ami jelenleg az irányadó.

A kinevezés körülményeire rálátó fideszes forrásunk szerint Puklinál nem az volt a fő szempont, hogy konkrétan fideszes-e, hanem hogy az ideológiája, szemlélete összhangban volt az önkormányzatéval. “Látszott, hogy nagyon hagyománytisztelő ember, ami utólag be is igazolódott. Érték volt számára Teleki Blanka öröksége, ünnepségsorozatot rendezett az iskola 140. évfordulója alkalmából, és díjakat is alapított” – mondta.

photo_camera

Hasonló okokból szimpatizált Pukli pályázatával Markó Elemér István jobbikos képviselő is. “Tetszett, hogy a pályázatban külön emlegette a nemzeti értékeket és a nemzettudat erősítését. Beszélgettünk négyszemközt például a trianoni döntés elfogadhatatlanságáról is. Hazafinak tartom, noha tudom, hogy MSZP-tag volt” – mondta Markó. Pukli a pályázatában is írt a hazafias nevelés fontosságáról: a “közösség, mint nevelési cél” pontban azt írta, “fontos a közösséghez való tartozás, az európaiság és a nemzettudat helyes sorrendbe állítása is. Ennek értelmében nagy hangsúlyt kell fektetnünk a hazafias nevelésre. Csak úgy válhatunk európaivá, ha megtanulunk magyarok lenni”.

Horn Gyulától a Kárpátiáig

Ez éles váltásnak tűnik ahhoz képest, hogy Pukli 1997-ben csatlakozott az Ifjú Szocialisták Mozgalomhoz, és részt vett a szekszárdi alapszervezet megalapításában is. “Részben azért is voltunk jóban Pistivel, mert az iskolai világnézeti csörtékben mi voltunk a balos-liberális oldal” – emlékezett vissza a már idézett gimnáziumi osztálytárs. Elmondása szerint Pukli annyira egyetértett az MSZP-vel, hogy még Horn Gyulát is védte pufajkás botránya idején, és a Bokros-csomagot is támogatta. “Harmadik-negyedik évben sokszor olvasta az MSZP-től kapott könyveket, cikkeket. Egyszer még előadást is tartott nekünk Tony Blair győzelméről” – mondta.

Pukli szerint akkoriban valóban a szociáldemokrata értékrendet vallotta magáénak, de később ez megváltozott. “Szerintem nincs olyan, hogy valaki csak az egyik irányzattal ért egyet. A kérdés, hogy a liberális-konzervatív-szociáldemokrata hármast milyen sorrendbe állítjuk magunkban. Ez az évek során változhat, ahogy velem is történt” – mondta az igazgató, aki a főiskolán találkozott először egy komolyabb konzervatív lökettel tanárai és diáktársai által. Ma elsősorban konzervatívnak vallja magát, és a kétezres években politikailag is a Fidesz felé fordult, mert egyre inkább úgy érzékelte, hogy az oktatásól a gazdaságig az ország sok mindenben rossz úton halad.

Sokaknak nem tetszett, hogy Pukli első évében a nacionalista dalairól ismert Kárpátia zenekar frontembere, Petrás János lépett fel a Teleki június 4-i trianoni megemlékezésén. 

Egy évvel később Dúró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő volt az évzáró vendége. “Dúró Dóra bájos volt, áldott állapotban volt, okos és szép dolgokat mondott maximálisan pártpolitikától mentesen, mint ahogy egy ilyen rangos tisztségviselőhöz illik” – mondta róla Pukli a Magyar Nemzetnek. Az igazgató az Abcúgnak azt mondta, mindkét látogatást egy kollégája szervezte, ő csak jóváhagyta a programot. Petrással már csak azért sem volt problémája, mert épp abban az évben kapott állami kitüntetést.

Mikulásjelmezben jött az enyhülés

Pukli ma már lazább képet mutat magáról, legalábbis a ruházkodásban mindenképp. Az utóbbi egy-két évben elhagyta a zakót és az öltönynadrágot is, lakkcipő helyett pedig tornacipőben jár. Azt mondta, csak a nyílt levél megjelenése után húzott ismét zakót, mert kollégái figyelmeztették, hogy a média keresni fogja.

Az igazgató szerint ma már a tanáriban is jó a hangulat, könnyen viccelődnek egymással. Pukli elismerte néhány korábbi hibáját, például egy félresikerült igazgatóhelyettesi kinevezés kapcsán, és úgy tudjuk, ma már kollégái tanácsára is jobban hallgat. “Szükségem volt rá, hogy közelebb kerüljek a diákokhoz, még ha ki is nevettek, amikor Mikulásnak öltöztem” – mondta.

A fiatalabb diákok alig érzékelnek valamit az elhíresült szigorból, sőt egy tizedikes lánynak még az Arany János Általános Iskolából is voltak róla emlékei, ahol vicces tanárnak ismerte meg. “Biztosan azért volt eleinte olyan szigorú, mert fiatal, és így próbálta elfogadtatni magát” – vélte.

Telekis diákoktól úgy tudjuk, a diákok és a tanárok többsége kiáll az igazgató mellett, és nagyra tartja, amiért bátran vállalta az igazát. Azonban vannak, akik ebben is inkább köpönyegforgatást látnak, és Puklit “kaméleonnak” írják le, aki pusztán a saját érdekei miatt lett hirtelen a rendszer bírálója, és mivel nem hiteles személyiség, nem is megfelelő ember a mozgalom élére.

Pukli igazgatói kinevezése jövőre jár le, és az Abcúgnak azt mondta, ha a tiltakozó tantestületekből álló Tanítanék Mozgalommal és a több civil szervezetet, szakszervezetet és szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platformmal nem érnek el érdemi eredményeket, nem fog újra pályázni. “A száz százalékkal lennék elégedett, ami egy új közoktatási törvény megalkotását és a Klik megszüntetését is jelenti. Ehhez bármilyen eszközt el tudok képzelni, amit a jogszabály lehetővé tesz. Ezek közül a sztrájk a legradikálisabb” – mondta Pukli, aki szerint dinamizmusával, makacsságával, munkaenergiájával és gondolataival tud hozzájárulni a sikerhez. Fontosnak tartja, hogy nem vezetője, hanem – Törley Katalinhoz és Pilz Olivérhez hasonlóan – megválasztott képviselője a Tanítanék Mozgalomnak, ahol egyelőre nem merült fel, hogy konkrét vezetőre lenne szükség.

Ha a mozgalom végül megbukna, és Pukli nem pályázna újra, még nem tudja, mihez kezdene. “Talán Tesco-árufeltöltő leszek” – viccelődött, de azt mondta, jelenleg nem gondolkodik politikai karrierben, sőt a gondolatától is irtózik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.