15 éves helikopterekkel modernizálják a rendőrségi flottát

POLITIKA
2016 március 08., 06:50
comments 175
photo_camera A baden-württenbergi rendőrség MD 902-ese. Ezeket a gépeket veszi meg a magyar rendőrség. Fotó: Jürgen Lehle / Wikimedia Commons GNU Free Documentation Licence 1.2

A baden-württenbergi rendőrség leselejtezett MD 902-es helikoptereivel válthatják le az európai előírásoknak már nem megfelelő magyar rendőrségi helikoptereket, értesült a Magyar Nemzet. A mindenféle transzparenciát nélkülöző beszerzés részleteiről nem minden információt sikerült megszereznie a lapnak, így például azt se tudni, hogy mennyibe fog kerülni az öt darab, 15 éves használata alatt már vagy ötezer órát repült MD 902-es helikopter, de becsléseik szerint

felszereltségtől függően még mindig darabja pár millió eurót érhetnek, így a beszerzés teljes értéke milliárdos nagyságrendű lehet.

Az MD 902-es, ha nem is a legmodernebb, de legalább kifejezetten ritka típus: ez egy farokrotor nélküli gép, ami nem igazán elterjedt technológia a helikopteriparban.

Javára szól, hogy a rendőrség eddig is MD helikoptereket, az egymotoros - épp ezért az európai előírásoknak már nem megfelelő - MD 500-ast használta, így a személyzetnek valószínűleg nem lesz teljesen ismeretlen az új gép.

A kormány 2013-ban még azt ígérte, hogy egységes beszerzés keretében rendezi majd a mentők, a rendőrség és a honvédség helikopterigényeit. Ez mostanra már aktualitását vesztette: a mentők meghosszabbították korábbi gépeik bérleti szerződését, a rendőrség pedig most nagy titokban vásárolt öt helikoptert. Így már csak a honvédségnek kellenek helikopterek, azokra viszont Lázár János közlése szerint nincs pénz. (Via MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.