Éjféltől zárva a balkáni útvonal

2016 március 8., kedd 19:54
237

Szlovénia kedd este jelentette be, hogy éjféltől nem engedi át az országon a migránsokat, kivételt csak humanitárius okok jelenthetnek. Azaz ezzel gyakorlatilag bezáródhat a balkáni útvonalnak nevezett folyosó, amin keresztül migránsok Görögország felől Nyugat-Európa országaiba tartottak. 

(AFP / DIMITAR DILKOFF)

Az elmúlt hetekben Szlovénia mellett Szerbia, Ausztria, Horvátország és Macedónia is jelentősen visszaszorította a beengedett emberek számát, emiatt mintegy 36 ezer migráns ragadt a görög-macedón határnál. 

Szlovénia mostantól csak azokat engedi be, akik a beutazáshoz szükséges megfelelő iratokkal rendelkeznek, illetve egyes, humanitárius okokból indokolt esetben fogadnak menedékkérőket is, de ezeket az ügyeket külön-külön fogják elbírálni.

Szerbia pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok. A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szerb intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak. Az RTS szerint ezzel gyakorlatilag lezárul a balkáni migránsútvonal.

    A szerb belügyi tárca a szlovén intézkedésekkel kapcsolatban kijelentette: Belgrád nem engedheti meg, hogy a migránsok befogadóközpontjává váljon, ezért vezet be hasonló korlátozásokat. Kiemelték: minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Az EU-török csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak.

Jelenleg mintegy 15 ezer bevándorló várakozik a görög-macedón határon található Idomeninél arra, hogy továbbmehessen. A migránsok napok óta tiltakoznak a korlátozások ellen, viszont annak ellenére, hogy Macedónia naponta csupán néhány száz embert enged át a határon, nem mozdulnak az idomeni táborból. A görög kormány ugyanakkor bejelentette, nem tervezi, hogy erővel elszállítja a migránsokat a macedón határnál lévő menekülttáborból, de nyomást fog gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy költözzenek el a közelben lévő, újonnan létesített menekültközpontokba. (AFP, Yahoo, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt