Éjféltől zárva a balkáni útvonal

migráció
2016 március 08., 19:54
comments 237

Szlovénia kedd este jelentette be, hogy éjféltől nem engedi át az országon a migránsokat, kivételt csak humanitárius okok jelenthetnek. Azaz ezzel gyakorlatilag bezáródhat a balkáni útvonalnak nevezett folyosó, amin keresztül migránsok Görögország felől Nyugat-Európa országaiba tartottak. 

photo_camera (AFP / DIMITAR DILKOFF)

Az elmúlt hetekben Szlovénia mellett Szerbia, Ausztria, Horvátország és Macedónia is jelentősen visszaszorította a beengedett emberek számát, emiatt mintegy 36 ezer migráns ragadt a görög-macedón határnál. 

Szlovénia mostantól csak azokat engedi be, akik a beutazáshoz szükséges megfelelő iratokkal rendelkeznek, illetve egyes, humanitárius okokból indokolt esetben fogadnak menedékkérőket is, de ezeket az ügyeket külön-külön fogják elbírálni.

Szerbia pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok. A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szerb intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak. Az RTS szerint ezzel gyakorlatilag lezárul a balkáni migránsútvonal.

    A szerb belügyi tárca a szlovén intézkedésekkel kapcsolatban kijelentette: Belgrád nem engedheti meg, hogy a migránsok befogadóközpontjává váljon, ezért vezet be hasonló korlátozásokat. Kiemelték: minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Az EU-török csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak.

Jelenleg mintegy 15 ezer bevándorló várakozik a görög-macedón határon található Idomeninél arra, hogy továbbmehessen. A migránsok napok óta tiltakoznak a korlátozások ellen, viszont annak ellenére, hogy Macedónia naponta csupán néhány száz embert enged át a határon, nem mozdulnak az idomeni táborból. A görög kormány ugyanakkor bejelentette, nem tervezi, hogy erővel elszállítja a migránsokat a macedón határnál lévő menekülttáborból, de nyomást fog gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy költözzenek el a közelben lévő, újonnan létesített menekültközpontokba. (AFP, Yahoo, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.