Merkel maga cáfolta, hogy Orbán bármit megvétózott volna

Hétfő este Brüsszelben megakadtak a tárgyalások. Az EU tagállamainak vezetői egyeztettek a török kormánnyal a migránsválság rendezéséről és mint kiderült, számos tagállam nehezményezte a török követeléseket, köztük a magyar kormány is.

A helyzetet Kovács Zoltán kormányszóvivő és az állami propagandagépezet mégis úgy interpretálta, hogy Orbán Viktor vétózott, ezért megszakadtak a tárgyalások. Ez a vélemény futott végig hétfő este a magyar sajtó jelentős részén és Kovács szavait külföldi lapok is idézték. 

Orbán és Merkel 2015 októberében (/ AFP / GERARD JULIEN)

Azóta kiderült, hogy a valóság és Kovács Zoltán szavai kevéssé voltak köszönőviszonyban egymással. Nem csak azért, mert nem csak a magyar kormány, de több más tagállam is elégedetlen volt a török követelések egyes elemeivel, hanem azért is, mert az egyeztetések hétfő este még nem is voltak abban a szakaszban, ahol érdemben vétózni lehetett volna.

Ezt erősítette meg kedd hajnali sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár is, amikor újságírói kérdésre elmondta, 

"Nem vétóról volt itt szó, hanem néhány vitás kérdésről. Ismerik a magyar álláspontot a kvótákkal kapcsolatban, ebben az ügyben bírósághoz is fordultak. Ez az álláspont ma sem változott. Arról van szó, hogy egy sor kérdésre választ kell találnunk, vagy meg kell vitatnunk azokat a parlamentekben. Ezért mondtuk azt, hogy üdvözöljük a török javaslatot, de a megállapodásra most még nem bólinthatunk rá."

(via Nol.hu, Euobserver)