Lázár szerint nem az uniós pénzek szabályos felhasználásával van a gond, egyszerűen csak Brüsszel és Soros György kavarnak

2016 március 10., csütörtök 13:50
208

Lázár János szerint azért vannak akkora viták az uniós források felhasználásának hatákonysága és szabályossága körül, mert Brüsszel magyar embereknek fizet ezért, és velük akarja bebizonyíttatni, hogy Magyarországon rosszul használják fel az uniós pénzeket. Ennyi. A miniszter szerint Brüsszelnek az az érdeke, hogy ne kelljen pénzt adnia a kelet-európai tagállamoknak, erre keresnek bizonyítékot. 

Az ezekről szóló kutatásokat úgy értékelte, hogy 

„magyar emberek balga módon asszisztálnak ahhoz, hogy velük akarják átrendezni Magyarország pénzügyi viszonyait.”

Lázár beszélt arról, hogy a Magyarországnak szánt pénzeket nemzetközi nagyvállalatok akarják megszerezni. Szerinte az a legnagyobb gond, hogy nem magyar nagyvállalkozók kapták meg az uniós források 90 százalékát. Hozzátette, hogy „a Soros György pénzén működő civil szervezetek azt nevezik transzparenciának, hogy a magyar vállalkozások nem jutnak uniós pénzekhez. ”

Ezen akadhatott ki ennyire

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) a héten jelentettek meg egy kutatást, amiben több mint 120 ezer közbeszerzési szerződés adatait elemezték. Ebből az derült ki, hogy 2011 utány fokozatosan csökkent azoknak a közbeszerzési eljárásoknaka  száma, amelyeknek része volt hirdetmény  közzétetlele is. Az EU-s projektek esetében a korrupciós veszélyeztetettség jobban nőtt 2009 és 2015 között, mint azoknál a projekteknél, amelyek nem támaszkodtak EU-s forrásokra.

A legtöbbször Simicska cégei nyertek 2009-2015 között, de aztán ez a szám 2015-ben visszaesett, abban az évben már Tiborcz cégei szerepeltek a legsikeresebben, és részesedtek leggyakrabban a magyar közbeszerzésekből.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt