Lázár szerint nem az uniós pénzek szabályos felhasználásával van a gond, egyszerűen csak Brüsszel és Soros György kavarnak

politika
2016 március 10., 13:50
comments 208

Lázár János szerint azért vannak akkora viták az uniós források felhasználásának hatákonysága és szabályossága körül, mert Brüsszel magyar embereknek fizet ezért, és velük akarja bebizonyíttatni, hogy Magyarországon rosszul használják fel az uniós pénzeket. Ennyi. A miniszter szerint Brüsszelnek az az érdeke, hogy ne kelljen pénzt adnia a kelet-európai tagállamoknak, erre keresnek bizonyítékot. 

Az ezekről szóló kutatásokat úgy értékelte, hogy 

„magyar emberek balga módon asszisztálnak ahhoz, hogy velük akarják átrendezni Magyarország pénzügyi viszonyait.”

Lázár beszélt arról, hogy a Magyarországnak szánt pénzeket nemzetközi nagyvállalatok akarják megszerezni. Szerinte az a legnagyobb gond, hogy nem magyar nagyvállalkozók kapták meg az uniós források 90 százalékát. Hozzátette, hogy „a Soros György pénzén működő civil szervezetek azt nevezik transzparenciának, hogy a magyar vállalkozások nem jutnak uniós pénzekhez. ”

Ezen akadhatott ki ennyire

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) a héten jelentettek meg egy kutatást, amiben több mint 120 ezer közbeszerzési szerződés adatait elemezték. Ebből az derült ki, hogy 2011 utány fokozatosan csökkent azoknak a közbeszerzési eljárásoknaka  száma, amelyeknek része volt hirdetmény  közzétetlele is. Az EU-s projektek esetében a korrupciós veszélyeztetettség jobban nőtt 2009 és 2015 között, mint azoknál a projekteknél, amelyek nem támaszkodtak EU-s forrásokra.

A legtöbbször Simicska cégei nyertek 2009-2015 között, de aztán ez a szám 2015-ben visszaesett, abban az évben már Tiborcz cégei szerepeltek a legsikeresebben, és részesedtek leggyakrabban a magyar közbeszerzésekből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.