Merkel szerint havi 3000 iraki menekült tér vissza a hazájába

külföld
2016 március 10., 20:04
comments 103

Nem minden menekült marad Németországban, az irakiak közül például havonta háromezren térnek vissza hazájukba – mondta Angela Merkel német kancellár a Baden-Württemberg tartományi Aalenben, pártja egy választási gyűlésén.

A vasárnapi tartományi törvényhozási (Landtag-) választásra készülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendezvényén a pártelnök-kancellár azt mondta, hogy egyre többen térnek vissza Irakba.

Ha elmegy az ISIS, sokan hazamennek

Az emberek hazamennek, amint otthonuk felszabadul az ISIS terrorszervezet uralma alól, ezért tovább kell küzdeni a polgárháború sújtotta Szíria és Irak stabilizálásáért, a harcok befejezéséért – mondta Angela Merkel.

Német hírportálok beszámolói szerint kiemelte, hogy fontos a szíriai rendezésről az ENSZ égisze alatt Genfben péntektől folytatandó béketárgyalás, mert a menekülésre kényszerült emberek visszaszerezhetik a reményt, hogy hazatérhetnek otthonukba.

Elmondta, hogy a belügyminisztérium és a külügyminisztérium elindít egy programot, amiben az országos katasztrófavédelmi szervezet (THW) szíriai menekülteknek nyújt képzést, akik az így szerzett tudást Szíria újjáépítésében kamatoztathatják.

A családegyesítés lehetőségének korlátozására utalva megjegyezte, hogy a hazatérők között vannak, akik azért távoznak Németországból, hogy újra a családjukkal legyenek, hiszen a rokonaik „hosszabb ideig nem tudnának Németországba jönni”.

A menekültek fogadják el a német jogrendet

Angela Merkel ismét felszólította a németországi menedékkérőket, menekülteket, hogy fogadják el a német jogrendet és törekedjenek a beilleszkedésre. Felidézte a 2000-es évek elején a bevándorlással kapcsolatban az ún. vezető német kultúráról (Leitkultur) folytatott közéleti, társadalmi vitát, ami a CDU-nál is intenzíven zajlott, és kiemelte: ideje van annak, hogy a németek képviseljék saját kultúrájukat, és „meggyőzzenek róla másokat”.

A CDU elvesztheti az egyik legfejlettebb tartományt

Angela Merkel hetedszer szerepelt a baden-württembergi CDU kampányában, és fellép az egyik szombati kampányzáró rendezvényen is. Pártja a legutóbbi, 2011-es Landtag-választáson megőrizte az első helyet, ismét a legtöbb képviselőt – a 138-ból 60-at – küldhette a stuttgarti Landtagba, de a hatalmat elveszítette.

Az egyik legfejlettebb német tartományt így az utóbbi 5 évben a 2. helyezett Zöldek és a 3. helyezett szociáldemokrata párt (SPD) kormányozta Winfried Kretschmann vezetésével, aki a Zöldek első tartományi miniszterelnöke.

Az utóbbi hetekben a CDU támogatottsága gyengült az ország délnyugati részén fekvő tartományban, a Zöldeké pedig erősödött, és meglehet, hogy a 1952 óta létező, mindig is CDU-s bástyaként számon tartott Baden-Württembergben most először nem a CDU lesz a legerősebb párt, Winfried Kretschmann pedig miniszterelnök maradhat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.