Önkéntes sasfészekőröket keres a madártani egyesület

Ismét várja önkéntesek jelentkezését a Jászság, a Borsodi-Mezőség és a Dévaványai-sík Különleges Madárvédelmi Terület parlagisas-fészkeinek őrzésére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet közleménye szerint az április 15. és július 22. zajló akció célja kettős: egyrészt a legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett parlagi sas magyarországi költőállományának - mely egyben az európai uniós állomány kétharmadát teszi ki - megóvása a fészkelési időszakban az emberi zavarástól, valamint az esetleges bűncselekményektől, mérgezéstől, lelövéstől és fészekrablástól.

Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Másrészt a folyamatos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről.

Az önkéntesek félnomád, expedíciós körülmények között, heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, amit minden helyszínen 2-4 fő lát el. A madarak nyugalmának biztosítása érdekében a fészekmegfigyelés mintegy egy kilométeres távolságból, távcsővel és teleszkóppal történik.

(MTI)